18 Mayıs 2024 Cumartesi

Hasta tutsakların ölüme gönderilmesinin hesabını verecekler

Tutsak yakınları Bakırköy Hapishanesi önünde eylem yaptı, hapishanelerdeki ölümlere dikkat çekti. MATUHAY-DER Eşbaşkanı Esin Çelik, hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Eylemde konuşan HDP'li vekil Gülüm, hasta tutsakların ölüme gönderildiğini söyledi, "Zannetmesinler ki bunun hesabını vermeyecekler" dedi.

Marmara Tutsak ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), hapishanelerde yaşanan ölümlere ilişkin "Politik tutsaklara özgürlük" şiarıyla Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde açıklama yaptı.

Eyleme, tutsak yakınları, Barış Anneleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. "Hasta tutsaklara özgürlük cezaevleri cenaze evleri olmasın" pankartının açıldığı eylemde, ilk olarak HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol konuştu.

BİROL: ATK KARARLARI SİYASİ
Hapishanelerin ülkedeki demokrasinin göstergesi olduğuna işaret eden Birol, hasta tutsakların tedavi edilmeyerek ölüme gönderilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Birol, hasta tutsakların  bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

ATK'nin siyasi saiklerle verdiği kararlarını geri çekip bilimsel kararlar vermesi gerektiğini söyleyen Birol, "İnsanları kaygı içinde bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. Hasta tutuklularımıza düşman hukuku uygulamaktan vazgeçin" çağrısında bulundu.

GÜLÜM: HAPİSHANELER ÖLÜM EVLERİ HALİNE GELDİ
Hapishanelerin ölüm evleri haline geldiğini dile getiren HDP Milletvekilli Züleyha Gülüm, hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. Özgürlük ve adalet talebi olan herkesin hapishaneler üzerinden tehdit edildiğine işaret eden Gülüm, "Bu şekilde toplumu sindirmeye çalışıyor. Onun için cezaevinde yaşanan her ölüm ve her hak gasbına hayır dememiz gerekir. Çünkü bütün bunlar hepimize yapılıyor. ATK de faşizan tutumundan vazgeçmelidir" diye konuştu.

'HESABINI VERECEKLER'
Yargı üzerindeki iktidar baskısının kalkması gerektiğini söyleyen Gülüm, "Zannetmesinler ki bunun hesabını vermeyecekler. Hasta tutuklular tahliye edilene kadar sözümüzü söylemeye devam edeceğiz" dedi.

ÇELİK: CEZA İNFAZ SİSTEMİYLE TUTSAKLAR ÖLDÜRÜLÜYOR
MATUHAY-DER Eşbaşkanı Esin Çelik de hapishanelerde süreklileşen tecrit, baskı, işkence, çıplak arama, kelepçeli muayenelerden dolayı tedavi edilmeyen hasta tutsakların yaşamını yitirdiğini dile getirdi. Hapishanelerde uygulanan ceza infaz sistemiyle tutsaklar ve ailelerin her gün öldürüldüğüne dikkati çeken Çelik, "Sağlık ve yaşam hakkı kağıt üzerinde bile karşılık bulamamaktadır. Böyle bir süreçte pandemi de iktidar tarafından fırsata dönüştürülmüş tutsak ve tutsak ailelerine sadece acı pay edilmiştir" dedi.

'BİR HAFTADA 4 TUTSAK YAŞAMINI YİTİRDİ'
Bir haftada 4 tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Çelik, cezaevinde keyfi uygulamaların olduğunu belirtti. Çelik, disiplin cezaları, kötü muamele, kalabalık koğuşlar, hijyen olmayan yemekler, kaloriferlerin yanmaması, süngerli oda işkencesi, çıplak arama, kelepçeli muayene dayatılması gibi keyfi uygulamaların yaşandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Garibe Gezer, Abdülrezzak Suyur, Halil Güneş, Salih Tuğrul'u uygulanan ceza infaz sistemi neticesinde kaybettik."

'CEZAEVLERİ ÖLÜM EVLERİNE DÖNÜŞTÜ'
Ağır hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesi, tek kişilik hücrede tutulması, tahliyelerinin engellenmesinin sistematik işkence olduğunu söyleyen Çelik, her yıl onlarca ağır hasta tutsağın tedavi edilmediği ya da tahliye edilmediği için yaşamını yitirdiğini kaydetti. Çelik, "Cezaevleri ölüm evlerine dönüşmüş durumda" diye konuştu.

Yaşamını yitiren tutsakların durumuna tek tek değinen Çelik, şunları söyledi: "Biz buradan iktidarın cezaevlerinde işkence ve kötü muamelenin önüne geçilmesi, keyfi yasakların durdurulması, hasta tutsakların sağlığa erişim hakkının insan onuruna yakışır bir hale getirilmesi ve ağır hasta tutsakların durumuna ilişkin çözüm sağlanması amacıyla bir an önce girişimlerde bulunmaya davet ediyor ve bu sorunların sonuna kadar takipçisi olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz."

Bakırköy Hapishanesi önünde yapılan eylemde, "Biji berxwedana zindanan" ve "Hasta tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.