6 Mayıs 2024 Pazartesi

'Hasta tutsakların Covid-19'dan korunması için derhal tahliye edilmeli'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Covid-19 salgınına karşı hasta tutsakların korunması için derhal tahliye edilmesini istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, yaptığı 295. açıklamada hasta tutsakların yeti tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı korumması için derhal tahliye edilmesini istedi.

Adalet Bakanlığı geçtiğimiz günlerde 4 ayrı hapishanede 120 tutsağa Covid-19 teşhisi konulduğunu açıkladı. İnisiyatif yaptığı açıklamada, "Yalnızca Konya'da bulunan hapishanede 55 tutsak Covid-19 teşhisi konulmuştur" diye kaydetti. İHD'nin son raporuna göre hapishanelerde 590'ı ağır olmak üzere 1564 tutsak bulunduğu belirtilen açıklamada, bazı hasta tutsakların durumlarını şöyle aktarıldı:
Ahmet Sılık: Menemen R Tipi Hapishanesi'nde kalıyor, 75 yaşında, kısmi felç geçirmiş, konuşmada zorlanmakta ve sağ tarafı tutmaz halde, bacağını sürükleyerek, duvarlara tutunarak yürüyebiliyor. Ayrıca yüksek tansiyon, prostat hastalığı var. Beynine giden 3 damarı tıkalıdır. ATK tarafından hapishanede kalamaz raporu bulunmaktadır.
Deniz Yıldırım: Kolon kanseri, kemoterapi görüyor, 5 yıldır tutuklu olarak yargılanmaktadır. Tek başına kalamayacak durumda olmasına rağmen tekli yerde tutuluyor.
İsmail Yılmaz: 66 yaşında, kalp rahatsızlığı, prostat, görme bozukluğu, yüksek tansiyon gibi hastalıkları bulunuyor. 28 Nisan Salı günü sabah saatlerinde beyin damarlarında çatlama ve kanama teşhisiyle hastaneye kaldırıldığı ve ameliyata alındığı bilgisine ulaşılmıştır.
Sabri Kaya: Kalbi yüzde 25 oranında çalışıyor, iki kez kalp ameliyatı geçirmiştir, protez kalp kapakçığı takılıdır. Kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu, şeker hastalığı, midede gastritten ve ülserden kaynaklanan yaralar, astım, bronşit, kolesterol, tansiyon, kemik erimesi ve alzheimer gibi rahatsızlıkları da mevcut. 25 Mart'tan bu yana 3 defa değişik tarihlerde hastaneye kaldırılmış, yoğun bakımda tutulmuş ve tekrar hapishaneye götürülmüştür.
Medeni Tarlan: Kolon kanseri ameliyatı oldu ve kemoterapi ve ışın tedavisi devam etmektedir. Ağır ameliyatından ve bacağındaki damar tıkanıklığından dolayı yaşamını tek başına devam ettirememektedir.
Dicle Bozan: Bir bacağı kesik ve protez kullanıyor. Karın bölgesinde parçalanma var, bağırsakları dışarıda, kolostomi torbası takılı. Migren atakları ve epilepsi hastalığından ötürü sürekli bayılmalar yaşamaktadır.
Hasan Alkış: Hapishanede kalamaz raporu verilmesine bırakılmamıştır. Açık kalp ameliyatı olmuş ancak kalp yetmezliği sorunu devam etmektedir. Hipertansiyon ve Behçet Hastasıdır; eklemlerine, sol gözüne ve damarlarına atıp tahribat yaratmıştır. İki ayrı zamanda felç geçirmiştir. Sürekli gözleri enfeksiyon kapıyor. yüzde 43 engelli raporu var. Sürekli olarak ramotoloji bölümünde takip edilmesi gerekmektedir.
Ergin Aktaş: İki eli yok ve verem hastası.
Abdullah Turan: Boynundan aşağısı felç.
Serdal Yıldırım: Yüzde 98 engelli. Her üçünün de ATK tarafından verilmiş olan hapishanede kalamaz raporuna rağmen İstanbul Metris R Tipi Hapishanesi'nde bir arada tutulmaktadırlar.
İdris Başaran: Bursa H Tipi Hapishanesi'nde, üç kez kalp krizi geçirmiştir. Kronik bronşit, astım, epilepsi, panik atak, gastrit, boyun ve bel fıtığı hastalıkları bulunmaktadır. Mide kanaması geçirmiş. FMF hastalığı (ailevi akdeniz ateşi) var. Ritim bozukluğu ve kalp kapakçığında gevşeme var. Bağırsak ve guatrdan ameliyat olmuş, daha önce 2 kere mide kanaması geçirmiştir. 2006 yılında kısmi felç geçirmiş, güç kaybı sürüyor.
Kazım Avcı: Sincan 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde, 65 yaşında, kalp ve şeker hastası. Yüzde 68 engelli, sol bacağı tamamen protez, omurlarında fıtıktan kaynaklı 2 kez ameliyat geçirmiş, 3. ameliyat riskten kaynaklı yapılmıyor. Prostat, hipertansiyon, kalp, diabet, osteoporoz rahatsızlıkları var. Tek başına kalamaz raporu var.
Mehmet Emin Özkan: Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nde, 78 yaşında, demans, troit, kalp yetmezliği var. 2015 yılında kalp krizi geçirmiştir. İhtiyaçlarını tek başına karşılayamıyor. 23 yıldır hapishanede bulunmaktadır. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi yüzde 87 vücut fonksiyon kaybı bulunduğu ve hapishanede kalamaz raporu verilmiştir.
Sıddık Güler: İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesinde, 80 yaşında, yaşa bağlı hastalıkları vardır. Kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, iltihaplı eklem romatizması ve son zamanlarda artan diz ağrıları ve morluklar gibi rahatsızlıkları var. Tek başına yaşamını devam ettiremiyor.