20 Mayıs 2024 Pazartesi

'Hasta tutsaklar serbest bırakılsın'

Ağır hasta tutsaklar Özge Özbek ve Adnan Yalçın'ın serbest bırakılması için İstanbul ve Ankara'da açıklama yapan hak savunucuları, iktidarın politikaları sonucu tutsakların hapishanelerde ağır bir yaşam savaşı verdiğini vurguladı.

İstanbul ve Ankara'da Özge Özbek ve Adnan Yalçın başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını isteyen hak savunucuları, hapishanelerdeki hak ihlalleri, işkence ve kötü muamele uygulamalarına dikkat çekti. İktidarın gerekli adımları atmak yerine ihlallerin üstünü kapamaya çalıştığını belirten hak savunucuları, tüm kamuoyunu hasta tutsaklara ses olmaya çağırdı.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 525. F Oturmasında hasta tutsak Özge Özbek'in durumuna dikkat çekti. İHD İstanbul Şube binası önünde yapılan basın açıklamasında "Ağır hasta mahpus Özge Özbek serbest bırakılsın" pankartı açıldı ve hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Eylemde basın açıklamasını okuyan Meral Şahin, Silivri Hapishanesi'nde tutsaklara dönük işkence, kötü muamele ve katliam uygulamalarına dikkat çekerek, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nün yaşananları araştırmak yerine inkar etmeyi tercih ettiğini belirtti. Olaya ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmediğini kaydeden Şahin, faillerin derhal açığa alınmasını, olay tanıkları ile görüşülmesini, olay yeri inceleme ve keşif işlemleri yapılmasını istedi. 

Adalet Bakanlığı'na gerekli adımları atması için çağrı yapan Şahin, olayın hem cezai hem de idari olarak soruşturulması ve olayın aydınlatılması için sivil heyetlerin inceleme yapmasına izin verilmesi gerektiğini ifade etti. Son 4 ayda en az 12 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini ve onlarca tutsağın intihara sürüklendiğini dile getiren Şahin, devletin bu duruma ve işkence uygulamalarına seyirci kalmasını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Gebze Kadın Hapishanesi'nde tutulan Özge Özbek'in beyin tümörü ve epilepsi hastası olduğuna işaret eden Şahin, Özbek'in 2020 yılında geçirdiği beyin ameliyatı sonrası yakalama kararı gerekçesiyle tutuklandığını belirtti. Avukatların çabası sonucu Özbek hakkında 3 ay infaz erteleme kararı verildiğini hatırlatan Şahin, 3 ay sonunda iyileşmesi tamamlayan Özbek'in tekrar tutuklandığını kaydetti. Şahin, Özbek'in hapishanede kalamayacağını belirten hastane raporlarına rağmen ATK'nın "Hapishanede kalabilir" raporu vererek infaz ertelemesini engellendiğini aktardı.

"Özge Özbek, beyninde oluşan hasar, yeni tümörler ve epilepsi krizleri nedeni ile yaşamsal ihtiyaçlarını ancak arkadaşlarının desteği ile karşılayabilmekte, hapishane koşullarından kaynaklı olumsuzluklar sağlığının hızla bozulmasına neden olmaktadır" ifadelerini kullanan Şahin, Özbek'in tedavisine devam edebilmesi için serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, Özge Özbek başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Özge Özbek serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" ve "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İHD Ankara Şubesi önünde bir araya gelerek Adnan Yalçın başta olmak üzere tüm hasta tutsaklar için özgürlük istedi. 397'inci haftasına giren eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve çok sayıda kişi katıldı. "Tedavi haktır engellenemez, hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen okudu.

Çevirmen, hapishanelerde yaşanan pek çok hak ihlali ve kötü muameleye dikkat çekerek, tutsakların ağır bir yaşam savaşı verdiğini ifade etti. 604'ü ağır 1605 hasta tutsağın pek çok sağlık sorununa rağmen ısrarla hapishanelerde tutulmaya devam ettiğini kaydeden Çevirmen, sağlık ve yaşam hakkı gaspları sebebiyle onlarca tutsağın yaşamını kaybettiğini söyledi.

Gaziantep H Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta Adnan Yalçın'ın 1996 yılından bu yana tutsak olduğunu belirten Çevirmen, 2005 yılından itibaren hastalıkları ağırlaşan Yalçın'ın bel fıtığı, kolon kanseri, kansızlık, kalp hastalığı, yüksek tansiyon hastalığı ve Hepatit-B gibi çoklu hastalıkları bulunduğunu aktardı.

2005 yılından bu yana Yalçın'ın durumunun giderek ağırlaştığını ifade eden Çevirmen, Yalçın'ın önce tek başına yürüyemez hale geldiğini, sonrasında ise geçirdiği ameliyatlar esnasında kalp krizi atlattığını söyledi. Çevirmen, Yalçın'ın ameliyatları sonrası tedavisinin yarım bırakıldığını ve Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin "hastanede kalamaz" raporu verdiğini belirtti. ATK'nın ise "hastanede kalabilir" raporu verdiğini söyleyen Çevirmen, Yalçın'ın ağır hastalıklarına rağmen tahliye edilmek yerine Diyarbakır'dan Gaziantep'e sevk edildiğini dile getirdi.

"Ağır hastalıkları olan Adnan Yalçın'ın tetkik ve tedavilerinin kesintisiz olarak yapılması, hastane sevklerinin yapılması ve heyet raporlarının aldırılarak infazının ertelenmesi noktasında gerekli girişimlerde bulunulmasını talep etmekteyiz" ifadelerini kullanan Çevirmen, hapishanelerde yaşanan sorunlar ortadan kalkıncaya dek tutsak hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini duyurdu.