23 Nisan 2024 Salı

Hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor

İstanbul'da Ergin Aktaş, Ankara'da ise Devrim Ayık için yapılan eylemlerde hasta tutsakların derhal serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu 542. F Oturmasını, ağır hasta ve engelli tutsak Ergin Aktaş için gerçekleştirdi. İHD şube binası önünde düzenlenen açıklamada, "542. F Oturması Hasta Mahpus Ergin Aktaş serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açılırken, tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın metnini Hapishane Komisyonu üyesi Meral Nergiz Şahin okudu. Adalet Bakanı'nın, hasta tutsaklarla ilgili yeni düzenlemelerin yapılacağı şeklinde bir açıklama yaptığını hatırlatan Şahin, tutsakların ve tutsak ailelerinin, hasta tutsakların tahliye edilmesi  yönündeki beklentilerinin arttığını kaydetti

Hapishane koşullarının ağır olması, tecrit uygulaması, yeterli ve sağlıklı besinin sağlanmaması, hijyenin olmayışı gibi durumların tutsakları hasta ettiğine dikkat çeken Şahin, "Bu nedenle mahpusların sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için hak ihlallerinin bir bütün olarak durdurulması gerekmektedir" dedi.

Metris R Tipi Hapishanesi'ndeki engelli ve ağır hasta tutsak Ergin Aktaş'ın acilen sağlık hakkına erişiminin sağlanması gerektiğini söyleyen Şahin, Aktaş'ın tek başına hayatını idame ettiremediğini belirtti. Şahin, fiziksel engeliyle birlikte Aktaş'ın koah, mantar ve zatürre hastası olduğunu kaydetti. 

Uzun süre boyunca tek kişilik hücrede tutsak edilen Aktaş'ın, kısa süre önce üç kişilik hücreye alındığını ifade eden Şahin, "Oda arkadaşlarından biri felçli, diğeri neredeyse yatalak durumdaki hasta mahpuslardır. Ve birbirlerine bakarak hayatta kalmaya çalışmışlardır" diye ekledi. Aktaş'ın, hapishane koşullarının düzeltilmesi için açlık grevine girdiğini duyuran Şahin, Aktaş'ın zaten kötü olan sağlık durumunun daha fazla bozulduğuna dikkat çekerken, bu süreçte zatürre teşhisi konulduğunu ifade etti. 

Sol eli dirsekten sağ eli ise bilekten itibaren olmayan ve engeli nedeni ile öz bakımını tek başına yapamayacak durumda olan Aktaş için defalarca infaz erteleme başvurusu yapıldığını, 2013 yılından bu yana Adli Tıp Kurumu'nun ayrı ayrı beş defa 'hapishanede kalamaz' raporu verdiğini hatırlatan Şahin, "Emniyetten gelen olumsuz güvenlik raporu nedeniyle Aktaş tahliye edilmemiştir" diye ekledi.

"Babası ile yaptığı telefon görüşmesinde rahatsızlıklarının artarak devam ettiğini belirten Aktaş, talebine rağmen hastaneye de götürülmediğini aktardı" diyen Şahin, "Aktaş'ın tedavisinin dışarıda yapılabilmesi için 6. Kez infaz hakimliğine başvuru yapıldı ancak İnfaz hakimliği başvuruları reddetti" dedi.

Aktaş'ın avukatı Gülizar Tuncer'in komisyonlarına aktardığı bilgiyi paylaşan Şahin, "Anayasa Mahkemesine başvuru yapılmış, gelen ret kararı üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi' (AİHM)'ne tedbir talebinde bulunulmuştur" dedi. 

Aktaş'ın, bakımı ve tedavisi engellenerek ölüme terk edildiğinin altını çizen Şahin, "kötü muameleye sessiz kalmayacağız" dedi ve yetkilileri göreve, kamuoyunu da duyarlılığa çağırdı. 

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerin 414'üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. "Tedavi Haktır Engellenemez ve Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın" pankartının açıldığı açıklamada konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Eskişehir H Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan Devrim Ayık'ın ağır hastalıkları nedeniyle durumunun kötüye gittiğini belirterek, acil tahliye çağrısında bulundu.

Devrim Ayık'ın ilk olarak 2 Ekim 2015'te tutuklandığını ve Nisan 2017'de durumunun ağırlaşması üzerine ambulansla hastaneye kaldırılarak ameliyat edildiğini ve bağırsağından 60 cm alındığını kaydeden Çevirmen, Ayık'ın 2018'de tedavi amaçlı olarak tahliye edildiğini ve tedavinin dışarıda devam ettiğini aktardı. Çevirmen, "Ağustos 2019'da Akdeniz Üniversitesi Gastroenteroloji bölümünde muayene sonrası, Ayık tekrar gözaltına alınmış ve 4 günlük gözaltından sonra tutuklanarak Antalya L Tipi Kapalı Hapishanesine gönderilmiştir. Burada durumu kötüleşen Ayık, 3 ay boyunca yatağa bağımlı hale gelmiş, ağızdan ve makattan kan gelmiş" diye ekledi. 

Pandemi nedeniyle 17 Mart 2020'de tekrar tahliye edilen Ayık'ın 2021 yılında tekrar tutuklanıp Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesine konulduğunu hatırlatan Çevirmen, Ayık'ın Eskişehir H Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edildiğini ve tutukluluğunun burada devam ettiğini kaydetti.

Devrim Ayık'ın, ilk ameliyatında 40 cm, ikinci ameliyatında da 60 cm bağırsağı alındığını belirten Çevrirmen, "2021'de yapılan kolonoskopi kontrolünde doktor tarafından "bağırsaklarında ciddi derecede çürümelerin başladığı, acilen ilaç ve iğne ile tedavisinin yapılması ve diyet uygulanması gerektiği" ifade edilmiştir. Ancak bunlarla ilgili olarak bir işlem yapılmamıştır. Ayrıca 2006 yılında geçirdiği kaza sonucu bir gözünü kaybetmiş, sol gözü miyop olup 30 dereceye kadar yükselmiştir. Yaşadığı ağrılar ve direncinin tamamıyla düşmesinden dolayı şiddetli baş ağrılarının göze vurmasına ve görme kaybının ilerlemesine neden olmaktadır. Ayrıca kulaklarında da birinde yüzde 50, diğerinde yüzde 40 işitme kaybı vardır. Devrim Ayık, hastalıklarından kaynaklı olarak yüzde 76 engelli raporludur" şeklinde konuştu. 

Ağır hastalıkları ve daha önce tedavisinin dışarıda yapılması için tahliye gerçekleştirildiğini hatırlatan Çevirmen, "Devrim Ayık'ın sürekli olarak tutuklanarak tedavi hakkının engellenmesi ihlalinin ortadan kaldırılarak, hem tedavisinin kesintisiz olarak yapılması hem de bu tedavi imkanlarının sağlıklı koşullarda gerçekleşebilmesi için acil olarak tahliye edilmesini talep ediyoruz" dedi.