28 Mart 2024 Perşembe

Hasta tutsaklar için özgürlük çağrısı

İstanbul, İzmir ve Ankara'da hak savunucuları, hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek tedavi hakkının sağlanması ve serbest bırakılmalarını istedi.

İstanbul, İzmir ve Ankara'da hak savunucuları ve tutsak yakınları, hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşarak, serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 565'inci F oturmasını Taksim'de bulunan şube binası önünde gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu'nun da katıldığı eylemde "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın" pankartları açıldı.

Basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Yoleri, hapishanelerdeki hak ihlallerinin şiddetlenerek arttığını söyledi. Adalet Bakanlığı'nın son genelgesinin sorunları çözmekten uzak olduğunu kaydeden Yoleri, "Mahpuslar her koşulda hak ve özgürlüklerine sahip çıkmaya çalışsalar da devasa boyuta varmış bulunan sorunların çözümü için dışarıdan dayanışmaya olan ihtiyaç göz ardı edilmemelidir" dedi.

Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 84 yaşındaki Mehmet Emin Özkan'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Yoleri, Özkan'ın ileri derecede kalp, hipertansiyon, troid, böbrek, Alzheimer ve demans hastası olduğunu dile getirdi. 27 yıldır tutsak edilen Özkan'ın beyninde kist olduğunu kaydeden Yoleri, Özkan'ın yürüyemediğini, konuşamadığını, hiçbir ihtiyacını tek başına karşılayamadığını vurguladı.

Tutsaklığı boyunca 5 kez kalp krizi geçiren Özkan'a gittiği hastanelerden sürekli "hapishanede kalamaz" raporları verildiğine işaret eden Yoleri, Özkan'ın tahliyesinin ATK tarafından engellendiğini dile getirdi. Özkan'ın hapishanede yaşamını idame ettiremediğinin ve durumunun gittikçe ağırlaştığının altını çizen Yoleri, Özkan'ın sayılı günleri olduğunu ve ailesinin yanında olması gerektiğini ifade etti.

Yoleri, şöyle devam etti: "Yürüyemeyen, duyamayan, beyninde kist bulunan, ileri derecede tansiyon, Alzheimer, demans ve kalp hastası olan Mehmet Emin Özkan'ın sağlık ve yaşam hakkına yönelik ciddi tehditlere rağmen, halen hapiste tutuluyor olması, ağır hastalıklarına rağmen ATK'nın yapılan tüm başvurulara, ‘hapishanede kalabilir' şeklinde rapor vermesi, başlı başına hak ihlalidir ve kabul edilemez. Sağlığına kavuşması neredeyse imkansız hale gelmiş olan Özkan'ın serbest bırakılarak tedavi ve bakımının iyi koşullarda sürdürülmesi durumunda, daha uzun yaşaması ve  son günlerini ailesiyle geçirmesi mümkün olacaktır."

Eylem boyunca, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "İnsan haklarıyla insandır", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganları atıldı.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi ve tutsak yakınları, eylemlerinin 268'inci haftasında Konak eski Sümerbank önünde toplandı. "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD şube yöneticisi Caner Canlı okudu.

Devletin tutsakların sağlık hakkını korumakla yükümlü olduğunun altını çizen Canlı, Kırıklar F Tipi Hapishanesinde kalan 71 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Sait Yıldırım'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı. 28 yıldır tutsak edilen Yıldırım'ın 2018'den bu yana tek kişilik hücrede kaldığına işaret eden Canlı, "Müebbet hükümlü olmasına rağmen hukuk ve infaz mevzuatına uymayan bir şekilde Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla, ağırlaştırılmış müebbet uygulaması yapılarak tek kişilik odaya alınmış ve tecrit edilmiş durumdadır" dedi.

Yıldırım'ın hipertansiyon, KOAH, damar sertliği ve kalp hastalıkları bulunduğunu söyleyen Canlı, 2015 ve 2017'de Yıldırım'a verilen hastane raporlarında Yıldırım'ın hücrede kalmasının sağlığı açısından sakıncalı olduğunun söylendiğine işaret etti. Son olarak 2018'de düzenli kontrole götürülen Yıldırım'ın uzun süre ilaçlarını alamadığını kaydeden Canlı, "Şu anda hastanın bacağında cilt ve cilt altını tutan dirençli bir enfeksiyonu var. Ailesi 2 yıldır devam eden bu durumdan kaynaklı yürümekte zorluk yaşadığını belirtmiştir. Bu hastalığın tedavisine ancak aralıktan bu yana başlanmıştır. Son 2 aydır, yani enfeksiyon sonrası kalp ilaçları daha düzenli reçete edilmektedir" dedi.

Yıldırım'ın düzenli sağlık kontrolüne gitmesi ve ilaç kullanması gerektiğini söyleyen Canlı, Yıldırım'ın hücrede kalamayacağının altını çizdi. Canlı, "Mehmet Sait Yıldırım, sağlığı ve yaşı itibariyle tek başına bir hücrede kalacak durumda değildir. Bir an önce hücreden çıkarılmalı ve tedavisine gereken önem gösterilmeli ya da ileri yaşı dikkate alınarak tedavisinin sağlıklı ortamda yapılabilmesi için derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 437'nci haftasında İHD Ankara Şubesi önünde toplandı. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut okudu.

Giresun/Espiye L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Yahya Güneş'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Turgut, 28 yıldır tutsak edilen Güneş'in hapishane koşulları nedeniyle pek çok hastalığa yakalandığını kaydetti. Güneş'in akciğer, eklem ve romatizma hastalıkları bulunduğunu dile getiren Turgut, Güneş'in hastaneye ring aracıyla, kelepçeli bir biçimde sevk edildiğini, bunun da sağlık durumunu ağırlaştırdığını belirtti. 

Akciğerinde lekeler bulunan Güneş'in eklem ve romatizma nedeniyle tek başına yürüyemediğini, ihtiyaçlarını karşılayamadığını kaydeden Turgut, Güneş'in çok yoğun ağrılar çektiğini vurguladı.

Turgut, şöyle devam etti: "Yahya Güneş'in akciğerindeki sorunun tam olarak tespit ve tedavisinin yapılması, eklem ve romatizma hastalıklarının kalıcı tedavilerinin yapılabilmesi için tam donanımlı bir hastanenin bulunduğu ve ailesine yakın bir ile sevk edilmesini, bu süreç devam ederken de infazının ertelenerek ailesinin yanında kalıcı tedavisine devam edebilmesini talep ediyoruz."