19 Nisan 2024 Cuma

Hasta tutsaklar için oturma eylemi yasaklara rağmen yapıldı

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla 337. F oturması gerçekleştirildi. Yasak nedeniyle İnsan Hakları Derneği önünde yapılan oturma eyleminde ağır sağlık problemleri yaşayan ve lösemi hastası kızına daha yakın bir hapishaneye sevk edilmek isteyen Aziz Bayın'ın için dayanışma çağrısı yapıldı. Hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle düzenlenen F oturması, yasak nedeniyle İnsan Hakları Derneği önünde yapıldı. 337. kez oturma eylemi yapan tutsak yakınları ve insan hakları savunucuları, “Hapishanelerde yaşam hakkı ihlalleri devam ediyor, Kanser hastaları, kalp hastaları ve şizofren hastaları için tek başına yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakılmaları ikinci bir ceza biçimine dönüşüyor” dedi.

Her Cumartesi gerçekleştirilen F oturmalarında, hasta mahpusların durumları kamuoyunla paylaşılıyor, yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması, tedavi olmalarının önündeki engellerin kaldırılması, insan onuruna yakışır koşullarda tedavi edilebilmelerinin olanaklarının yaratılması talep ediliyor. Galatasaray Meydanı'nda yapılması gereken oturma eylemi yasaklar nedeniyle iki haftadır İHD önünde yapılıyor.

Dernek önünde toplanan tutsak yakınları, "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" yazılı pankartlar açtı. Bu haftaki eylemde ağır hasta tutsak Aziz Bayın'ın durumuna dikkat çekildi. Buna göre, kızı lösemi hastası olan Bayın'ın talebi; sadece ailesine yakın bir hapishaneye sevk edilmek.

İHD Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran yaptığı basın açıklamasında, 35 yaşında Şizofreni hastası Aziz Bayın'ın 8 yıldır hapishanede tutulduğunu vurguladı. Onaran'ın anlatımıyla, Diyarbakır D tipi hapishanesinden Edirne E tipi hapishanesine gönderilen Bayın burada 1 yıl kaldıktan sonra şizofren tanısı ile İstanbul Metris T tipi Hapishanesi'ne sevk edildi. Edirne ve Bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinden hastalığına dair rapor alındı. Bayın hastalığına rağmen defalarca farklı hapishanelere sevk edildi. Annesi Besra Bayın, Diyarbakır İHD şubesine oğlunun durumunu anlatarak oğlunun Diyarbakır D Tipi hapishanesine sevk olması için başvuruda bulundu ancak sonuç alamadı.

Hatice Onaran, Aziz Bayın'ın İHD'ye gönderdiği son mektubu aktardı: “Ben anti-sosyal kişilik bozukluğu, şizofreni tedavisi görüyorum. Ağustos ayı içerisinde iki kez hapishanenin kampüs hastanesine giderken asker tarafından ellerim arkadan canımı yakacak şekilde kelepçelendi doktorun yanına da bu şekilde çıkarıldım. Ben doktora ellerimin açılmasını bu şekilde muayene olamayacağımı söyledim, doktor gerek yok gerekeni bu şekilde yapabilirim dedi. Asker de 'sen teröristsin' diyerek beni hücreye koydu. Hücrede herkes gittikten sonra ben kapıya vurup askere beni neden götürmediklerini sordum. Asker komutanın emri olduğunu söyleyerek yanımdan ayrıldı. Ben tekrar kapıya vurdum, komutan geldi. 'Cezası bitti çıkarın' dedikten sonra beni hücreden çıkararak hapishaneye götürdüler. Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundum fakat takipsizlik kararları geldi. Ayrıca kızım lösemi hastası, ziyaretime gelecek durumda değil. Aileme yakın bir hapishaneye gitmek istiyorum. Kızım bu yıl okula başlayacak ve morale ihtiyacı var. Kendisini her an kaybetme korkusu yaşıyoruz."

Onaran basın açıklamasını, “Bizler insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak, her hafta gündemimize aldığımız ağır hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Bu kez de Hasta Mahpus Aziz Bayın ve tüm ağır hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz” diyerek sonlandırdı.