29 Mart 2024 Cuma

Hasta tutsaklar Güneş ve Oğur için tahliye çağrısı

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsaklar Faik Güneş ve Mehmet Emin Oğur'un tedavileri için tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 338. haftasında hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için online açıklama yaptı. İnisiyatif, Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan hasta tutsaklar Faik Güneş ve Mehmet Emin Oğur'un durumunu aktardı.

Bu haftaki açıklamayı okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, hasta tutsakların mektup aracılığıyla sağlık durumları hakkında bilgi verdiğini söyledi.

41 yaşındaki Faik Güneş'in mide ve bağırsakla ilgili kronik hastalıkların hapishanede meydana geldiğini belirten Çevirmen, daha önce guatr ameliyatı geçirmiş Güneş'in hapishanede 3-4 kez soluk borusuna yiyecek kaçtığı için boğulma tehlikesi geçirdiğini söyledi. Güneş'in beş yıldır hapishanede olduğunu kaydeden Çevirmen, "Cezaevinde yeterince tedavi olamamakta ve sağlığı kötüleşmektedir. Hastalıklarından kaynaklı olarak infaz ertelemesi, hastanelere sevkinin yapılmasını ve dışarıda tedavi olmayı talep etmektedir. Ayrıca pandemi sürecinde kendilerine test yapılmadığını, imkansızlıklara rağmen kendilerini korumaya çalıştıklarını, 10 kişilik odada 21 kişi kalmalarından dolayı sosyal mesafenin kalmadığını da aktardı" diye konuştu.

OĞUR HASTANEYE SEVK EDİLMİYOR
Yaklaşık 1 yıldır mide ve bağırsak sorunları yaşayan 28 yaşındaki Mehmet Emin Oğur'un düzenli olarak ilaç kullanmasına rağmen rahatsızlıklarının devam ettiğini ifade eden Çevirmen, "Mide yanması ve ağrısından dolayı bir şey yiyemediğini, yine bağırsaklarından dolayı karnının sürekli ağrıdığını söylemiş ve kendisini hastaneye sevk etmeleri yönünde talebi olmuştur. Kendisine, pandemi nedeniyle bütün sevklerin durdurulduğunu, gönderemeyecekleri söylenmiştir" ifadelerini kullandı.

HAPİSHANEDE HASTALANDI
Oğur'un 2015 yılından bu yana hapishanede olduğunu söyleyen Çevirmen, şunları söyledi: "Bel fıtığı, dizinde lif yırtılması, topukta ezilme ve hemoroid gibi yaşamını zorlayan hastalıkları cezaevinde oluştuğunu ve tedavilerinin yapılmadığını aktarmıştır. Hastalıklarının ister istemez büyük oranda yaşam kalitesini düşürdüğünü ve ileride psikolojik sorunları da tetikleyecek potansiyele sahip olduğunu da ifade etmektedir."

"Güneş ve Oğur'un hastalıklarından kaynaklı olarak gerekli olan tüm tetkik ve tedaviler eksiksiz olarak yapılmalı ve hastanelere sevkleri sağlanmalıdır" diyen Çevirmen sözlerini şöyle tamamladı: "Ayrıca oda kapasitesinin 2 katından fazla olan uygulamaya son verilmeli ve sosyal mesafe ile sağlıklı yaşam koşullarını oluşturan oda düzenlemeleri yapılmalıdır. Hasta mahpusların tahliyeleri sağlanmalı ve ailelerinin yanında dışarıda tedavilerinin yapılması için infazları ertelenmelidir."