2 Mayıs 2024 Perşembe

Hasta tutsak Turan 'hapishanede kalamaz' raporuna rağmen bırakılmıyor

Bafra T Tipi Cezaevi'nde bulunan hasta tutuklu Metin Turan birçok hastane kurulundan aldığı "cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen serbest bırakılmıyor. İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, "Bu raporlar ATK tarafından görmezden geliniyor" dedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 277. haftasında Bafra T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Metin Turan'ın durumuna dikkati çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, hasta tutuklu Turan'ın birden fazla hastaneden "hapishanede kalamaz" raporu almasına rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından serbest bırakılmadığını söyledi.

RAPORLARA RAĞMEN BIRAKILMIYOR
Hasta tutuklu Turan'ın 19 Aralık 2000 yılında "Hayata Dönüş Operasyonu"nda Sağmalcılar Hapishanesi'nde başına aldığı darbeler sonrasında iki gözünde görme yetisini kaybettiğini kaydeden Çevirmen, Turan hakkında 2002'de ATK tarafından "Ameliyat için 3 ay süreyle infazının ertelenmesi" yönünde rapor verdiğini belirtti. Rapora rağmen Turan'ın serbest bırakılmadığını aktaran Çevirmen, "2014'te Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kuruluna çıkmış. Hastane, Turan'a 'Mevcut hastalığı kalıcıdır, tedavi edilemez, cezası 2 yıl ertelenmelidir' demesine rağmen ATK tarafından onaylanmamıştır" dedi.

'TURAN SERBEST BIRAKILMALI'
Turan'ın devlet ve üniversite hastanesi sağlık kurullarına birden fazla defa gittiğine vurgu yapan Çevirmen, ATK'nin "Tedavisine ve poliklinik kontrollerinin düzenli olarak yapılmasına" diyerek raporlar düzenlediğini belirtti. Hastane raporlarında Turan'ın gözleri için "Tedavi edilemez, cerrahi müdahale yapılamaz" şeklinde rapor hazırlandığının altını çizen Çevirmen, Turan'a 2017 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Sağlık Kurulu "Cezasının süresiz olarak ertelenmesi" yönünde rapor hazırladığını aktardı. Ancak ATK tarafından bu raporun da görmezden gelindiğini dile getiren Çevirmen, "2017 yılında çıkarıldığı psikiyatri kurulu tarafından da kendisine 'depresif bozukluk, ümitsizliğe dayalı duygusal depresyon' gibi tanılarda konulmuştur" diye belirtti.

Turan'ın infazının ertelenmesi için yaptığı başvurulara olumsuz yanıt aldığını ve son olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu aktaran Çevirmen, hasta tutuklu Turan'ın bir an önce serbest bırakılmasını istedi.