28 Mart 2024 Perşembe

'Hasta tutsak Tenzile Acar'ın tedaviye erişiminin önündeki engeller kaldırılsın'

İstanbul'da 21 Mart 2017'de gözaltına alınıp tutuklanan hasta tutsak Tenzile Acar'a ilişkin açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, "Tenzile Acar'ın tedaviye erişiminin önündeki engeller kaldırılmamaktadır" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 466. F Oturması açıklamasında ağır hasta tutsak Tenzile Acar'ın durumuna dikkat çekti.

Bu haftaki basın açıklamasını okuyan Mehmet Acettin, Tenzile Acar'ın 21 Mart 2017'de İstanbul'da gözaltına alınıp tutuklandığını söyledi. Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesine konulan Tenzile Acar'ın sağlık durumunun kısa sürede bozulduğunu ve ilk olarak Hebatit B teşhisi konulduğunu kaydeden Acettin, "Zaman içerisinde ilerleyen Hepatit B hastalığına son olarak Tüberküloz eklenmiştir" dedi.

Sağlık ve tedavi hakkına erişimde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle daha da zorlaştığını ifade eden Acettin, Tenzile Acar'ın hastaneye sevki sırasında hasta hakları hiçe sayılarak kelepçeli muayeneye zorlandığı ve bu zorlamayı kabul etmediği için tedavisinin yapılmadığını belirtti.

Acettin, "Gerek Hepatit B gerek Tüberkülozun tedavi edilebilir hastalıklar olmasına rağmen erken tedavi edilmediklerinde ölümcül hale gelebildiği bilinmesine rağmen Tenzile Acar'ın tedaviye erişiminin önündeki engeller kaldırılmamaktadır" diye konuştu.

Acettin, "İnsan hakları savunucuları olarak; Tenzile Acar ve diğer tüm hasta mahpusların Covid-19 salgınının yarattığı ağır risk de gözetilerek, tedavi ve sağlığa erişim hakları yanında yaşam haklarının da korunması amacıyla, tedavileri sağlanıncaya ve salgın riski son buluncaya kadar cezalarının infazına ara verilerek, yahut tahliye edilerek serbest bırakılmaları için yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.