4 Mayıs 2024 Cumartesi

‘Hasta tutsak Suat Aygün serbest bırakılsın'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, tek başına yürüyemeyen ve konuşmakta zoruluk çeken kanser hastası tutsak Aygün'ün serbest bırakılmasını istedi.

Ankara Hasta Mapuslara Özgürlük İnisiyatifi, Bitlis E Tipi Hapishanesi'nde bulunan ağır hasta tutsak Suat Aygün'ün sağlık durumuna dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde yapılan basın toplantısında konuşan İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, Bitlis Belediyesi'nde zabıta görevlisi iken 2016 yılında ihraç edilen Aygün'ün Temmuz 2017'de "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandığını söyledi.

3 yıldır tutsak olan Aygün'ün ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde sağlık durumunun ciddi olduğunu ve hapishanedeki sağlık biriminin kendisine "beyin kanaması geçirme riskin yüksek" dediğini kaydeden Çevirmen, hastaneye kaldırılan Aygün'ün beyininde ur tespit edildiğini söyledi. Bunun üzerine Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen Aygün'ün, 19 Mayıs'ta acilen ameliyata alındığını kaydeden Çevirmen, epikriz raporuna göre de akciğerinin sağ kısmında 6x5 cm büyüklüğünde bir kitle bulunduğu, bu kitlenin kanser olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Çevirmen, salgın nedeniyle avukatı da dahil kimsenin ziyaret etmesine izin verilmediğini aktararak, ameliyattan 8 gün sonra yeniden hapishaneye getirilen Aygün'ün avukatı ile görüştürüldüğünü söyledi. Aygün'ün iki gardiyanın kolunda avukat görüşüne getirildiğini, konuşmakta güçlük çektiğini söyleyen Çevirmen, avukatı ve İHD olarak ilgili savcılıklara ve Yargıtay'a tahliyesi talebiyle başvurular yaptıklarını söyledi.

Yargıtay'ın dün verdiği kararla Aygün'ün cezasının onandığını aktaran Çevirmen, "Suat Aygün ağır hastadır ve yaşamını hapishanede devam ettiremez. Kendi başına yürüyemeyecek hale gelmiş bir mahpus hangi gerekçe ile hapishanede tutulmaya devam edebilir ki? Suat Aygün bir an önce serbest bırakılmalı ve dışarıda tedavisini devam ettirmelidir" dedi.