25 Nisan 2024 Perşembe

Hasta tutsak Ramazan Kuru'nun infazı ertelensin

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için 377. kez bir araya geldi. Hasta tutsak Bangin Muhammed'in yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, hasta tutsakların serbest bırakılması talebi bir kez daha gündeme getirildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 377. hafta eyleminde Afyon 1 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'ndeki Ramazan Kuru'nun sağlık sorunlarını gündemleştirdi.

Ankara'da yapılan açıklamada hasta tutsakların hapishanelerde ölüme terk edilmesine tepki gösterildi. Açıklamayı okuyan, İHD Ankara Şubesi yöneticilerinden İhsan Seylan, İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesi'ndeki ağır hasta tutsak Suriyeli Bangin Muhammed'in 12 Kasım günü yaşamını yitirdiği hatırlattı. Yürüyemediği, bağırsak ve midesinin yarısının alındığı, 3 kere ameliyat geçirdiği, iç organları su topladığı, kişisel ihtiyaçlarını tek başına gideremediği, yemek yiyemediği halde tahliye edilmeyen Muhammed'in ölüme gönderilmesine tepki gösterdi.

Afyon 1 No'lu T Tipi Hapishanesi'ndeki 70 yaşındaki Ramazan Kuru'nun sağlık sorunlarına değinen Seylan, Kuru'nun iki yıl önce kalp krizi geçirdiği, bay-pas ameliyatı olduğunu belirtti. Bu süreç içerisinde ailesinin infaz ertelemesi talebine yanıt verilmediğini kaydeden Seylan, Ramazan Kuru'nun uyku apnesi, şeker hastalığı da bulunan Kuru'nun randevusu olmasına rağmen hastaneye zamanında götürülmediği, tedavisinin engellendiği bilgisini paylaştı.

Ailenin ikinci kez infaz ertelemesi başvurusu yaptığını ve fakat ret yanıtı verildiğini söyleyen Seylan, "Ramazan Kuru'nun ağır kalp rahatsızlığının ve uyku apnesinin yanı sıra hipertansiyon ve romatizmal rahatsızlıkları bulunmaktadır. Ayrıca gözlerinden katarakt ameliyatı olmuştur. İlerlemiş yaşı da eklenince hapishanede kalamayacağı açık durumda olan mahpusun kendi ihtiyaçlarını da karşılamayacak halde olduğu ortadadır" dedi.

Ramazan Kuru'nun ağır hastalıkları ve ilerlemiş yaşı göz önünde bulundurularak tetkik ve tedavilerinin sağlıklı olarak yapılması için infaz ertelemesinin kabul edilmesi çağrısında bulunan Seylan, ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavisinin sağlanması gerektiğini vurguladı.