24 Nisan 2024 Çarşamba

Hasta tutsak Mohamed'in ailesi: İlaçları verilmediği için yaşamını yitirdi

İskenderun Hapishanesi'nde tutulan ve 12 Kasım günü yaşamını yitiren ağır hasta tutsak Bangi Mohamed'in ailesi, "İlaçları verilmediği için durumu kötüleşti ve öldü" diyerek, Mohamed'in ölüme terk edildiğini anlattı.

İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Efrînli Bangi Mohamed, 12 Kasım'da yaşamını yitirdi. Ailesi ve avukatı Mehtap Sert, Mohamed'in tedavisinin uzun süredir yapılmayarak ölüme terk edildiğini söyledi.

Halep'te yaşayan Bangi Mohamed, 2013 yılında annesi, babası ve 4 kardeşiyle Hatay'ın Dörtyol ilçesine göç etmek zorunda kaldı. Dörtyol'da tarım işçisi olarak çalışan Bangi Mohamed, mide ve bağırsak rahatsızlığı nedeniyle ameliyat oldu. Mohamed'in mide ile bağırsaklarının yarısı alındı. Daha sonra "örgüt üyeliği" iddiasıyla 1 Ocak'ta gözaltına alınan Mohamed, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yargılama sonucunda "örgüt üyesi" olduğu gerekçesiyle Mohamed'e 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Mohamed, bir süre kendisi gibi ağır hasta tutsak İsmail Tamboğa ve Sıddık Güler ile aynı hücrede kaldı. Hastaneye sevki yapıldıktan sonra hasta tutsakların yanından alınıp tek kişilik hücareye alındı. Mohamed, mide ve bağırsak hastalıkları devam ederken, tekerlekli sandalyeye bağlı kaldı. Tutsaklar süresince 3 kere ameliyat geçiren Mohamed'in iç organları su toplarken, hastalıklarından kaynaklı idrar kaçırma sorunu yaşamaya başladı. Birçok hastalığı olmasına rağmen tam teşekküllü bir hastanede tedavi edilmeyen Mohamed, 12 Kasım'da bulunduğu hapishanede yaşamını yitirdi.

'TAZİYE KURAMADIK'
Mohamed'in ailesi, 12 Kasım'da hapishane yönetimi tarafından arandıklarını ve ölüm haberini aldıklarını söyledi. Mohamed'in bir ihbar sonucu tutuklandığını hatırlatan aile, ölümünden bir hafta yaptıkları görüşmeye ilişkin şunları aktardı: "Bize, 'Durumum çok kötü. Cezaevinde sebepsiz yatıyorum ve suçsuzum. Beni buradan çıkarın. Burada zulüm görüyorum' dedi. Oğlum ameliyat olmuş ve kısmen iyileşmişti. Daha sonra hüküm yedi. Cezaevinde ilaçları verilmediği için durumu kötüleşti ve öldü. Otopsi işlemleri sonrası cenazeyi teslim aldık. 13 Kasım'da Efrîn'e götürüp Hacihese köyünde toprağa verdik. Defin işlemlerinden sonra Dörtyol'a geri döndük. Taziyemizi bile kuramadık."

TEDAVİSİ YAPILMADI
Mohamed'i en son ziyaret eden İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Mehtap Sert, tedavi sürecinde ilaçlarının verilmediğini söyledi. Sert, Ağustos ayında aynı hücrede kalan tutsakların, Mohamed'in tedavi edilmesi için başvuruda bulunduklarını söyledi.

Sert, şöyle devam etti: "Tutuklular, mazgaldan gardiyanları çağırıyor, ancak gardiyanlar dinlemiyor. 'Biz STK mıyız, bize neden başvuruyorsunuz?' diye bir beyanda bulunuyorlar. Hastaydı, Türkçe bilmediği için arkadaşı başvuru yapmıştı. Bu başvurunun üzerine biz hastaneye götürülmesi için talepte bulunduk. Bu talebi karşılandı ve hastaneye götürüldü."

ÖLÜM RAPORU GELMEDİ 
Hastane dönüşünde Mohamed'i ziyaret ettiklerini belirten Sert, "Geçici koğuşa konulduğunu, kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığını tespit ettik. Çünkü midesinde bir kitle vardı. Bu kitleden kaynaklı midesinin yarısı alınmıştı. Bağırsaklarının yarısı alınmıştı. Bacakları tutmuyordu, ellerini kullanamıyordu. Ağzı eğilmişti. Vücudunun değişik yerlerinde, özellikle gözünün üstünde, alnında, boynunda ilginç şişlikler vardı. Oturduğu yerde idrarını kaçırıyor, ıslaklıkla bunu fark ettiğini söylemişti. Yemek yiyemediğini, çünkü tabaktaki yemeği ağzına götüremediğini beslenemediğini ifade etmişti. 1.78 boyunda, 47 kiloya düşmüştü. İHD tekrar tahliyesi için başvuru yaptı. 1 Kasım'da TBMM İnsan Hakları Komisyonunda çalışan HDP Milletvekili Fatma Kurtulan ile HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, cezaevini ziyaret ederek Mohamed'in sorunlarının çözülmesi için çeşitli taleplerde bulundular. Ancak taleplerin karşılanması için süre yetmedi. 12 Kasım'da onu kaybettik. Mohamed yaşamını yitirdikten sonra Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Ancak adli tıptan kati rapor gelmediği için ölüm nedeni şimdilik bizim tarafımızdan kalp krizi olarak biliniyor" diye konuştu.

İskenderun T Tipi Hapishanesi'nde en ciddi sorunlardan birinin hasta tutsakların ilaçlarının verilmemesi olduğuna vurgu yapan Sert, "Mohamed de bundan şikayetçiydi. Düzenli olarak ilaçlarının verilmediğini ve ağrılarının çok olduğunu söylüyordu" şeklinde konuştu.

Sert, Mohamed'in kesin ölümü açıklandıktan sonra gerekli başvuruları yapacaklarını da söyledi.

'İSKENDERUN HAPİSHANESİNDE 4 AĞIR HASTA TUTSAK VAR'
İsmail Tamboğa, Sıddık Güler, N.Ö. ve Ş.Y. ile annesiyle birlikte kalan 2 yaşındaki A.Ö'nün sağlık sorunlarına rağmen İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulduğunu aktaran avukat Sert, İsmail Tamboğa için Diyarbakır T Tipi Hapishanesi'ne sevk kararı geldiğini söyledi.

Hasta tutsaklara çoğu zaman doğru teşhis konulmadığını, bu nedenle ilaçla tedavinin işe yaramadığını aktaran Sert, yemeklerin az olduğunu, yeterli besine ulaşamayan hasta tutsakların sağlık sorunlarının ağırlaştığına işaret etti.