7 Eylül 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Kutbettin Menteş'in durumuna dikkat çekildi

İHD İzmir Şubesi, pek çok hastalığı bulunan 67 yaşındaki ağır hasta tutsak Kutbettin Menteş'in durumuna dikkat çekerek, gerekli tedaviye ulaşabilmesi için infazının ertelenmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Konak eski Sümerbank önünde yan yana geldi. Eylemde, "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açıldı.

Bodrum S Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan 67 yaşındaki ağır hasta tutsak Kutbettin Menteş'in sağlık durumunu kamuoyuyla paylaşan Gökhan Aygün, Menteş'in 30 yıldır tutsak edildiğini belirtti.

Menteş'in gördüğü işkencelerden dolayı görme yetisini yüzde 40 civarında kaybettiğini aktaran Aygün, "Hapishanede kaldığı süreçte şeker ve tansiyon hastalıkları başladı. 2007 yılında tutuksuz yargılanmak şartıyla serbest bırakıldı. 2016 yılında verilen hapis cezası onandı ve 2021 yılında tutuklanarak bir süre Bursa H Tipi Kapalı Hapishanesinde kaldı. Daha sonra yeni açılan ve tecrit koşullarının ağır olduğu hapishanelerden olan Bodrum S Tipi Kapalı Hapishanesine konuldu" dedi.

'HASTANEYE KALDIRILDI, AİLESİNE HABER VERİLMEDİ'
Menteş'in yüksek tansiyon ve şeker hastalığı nedeniyle hastaneye götürülüp getirildiğini ve safra kesesi ameliyatı olduğunu belirten Aygün, "Nisan 2024'te tek başına tutulduğu yerde havalandırmada iken aniden fenalaşarak bayılmış ve tesadüfen fark edilmiştir. Hastaneye kaldırılan Kutbettin Menteş'ten haber alamayan ailesi, cezaevi idaresini aramasına rağmen kendilerine herhangi bir bilgi verilmemiştir. Hastaneye kaldırıldığı, aynı hapishanede kalan bir mahpusun yakınları tarafından ailesine haber verilmiştir. Hapishaneye ziyarete giden avukata 'hapishanede olmadığı, hastanede yattığı' bilgisi verilmiştir. Avukat tarafından hastanede yapılan ziyarette 'Kalp krizi geçirdiği, Bodrum Acıbadem Hastanesine kaldırıldığı, anjiyo olduğu ve kalbine 2 stent takıldığı ve yoğun bakım ünitesinde yattığı' bilgisine ulaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

'3 YILDIR TEK BAŞINA TUTULUYOR'
Aygün, şöyle devam etti: "Ağır hastalıkları olan Kutbettin Menteş, yaşamsal riskleri olmasına rağmen 3 yıldır tek başına tutulmakta ve arkadaşlarının yanına geçmesi talebi karşılanmamaktadır. Tek başına tutulduğu zaman içerisinde hastalıklarından kaynaklı kriz geçirme olasılığı ve zamanında müdahale yapılmaması riski ısrarla göz ardı edilmektedir. Kutbettin Menteş'in ilk etapta arkadaşlarının yanına alınması ve bu süreç içerisinde de ağır hasta olmasından dolayı infazının ertelenerek tahliye edilmesini talep ediyoruz."