23 Nisan 2024 Salı

'Hasta tutsak Koçer Özdal serbest bırakılsın'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsak Koçer Özdal'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin hasta tutsakların serbest bırakılması için her hafta yaptığı eyleme yine OHAL gerekçesiyle Yüksel Caddesi'nde yapılmasına izin verilmedi.
 
Eylemin 205. haftasında OHAL sürecinde yasaklanan Yüksel Caddesi'nde açıklama yapmak isteyen inisiyatif üyeleri polislerin engeli üzerine İHD Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı.
 
Bu haftaki eylemde tutuklandıktan sonra tek başına tutulduğu hücrede yakalandığı kanser hastalığı sonrasında Ankara Numune Hastanesi'ne sevk edilen ve halen de tedavisi devam eden Koçer Özdal'ın durumuna dikkat çekildi.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) MYK üyesi Nuray Çevirmen'in okuduğu basın açıklamasında hasta tutukluların tedavi imkanlarının ortadan kaldırılması, hak ihlallerinin yoğun bir şekilde yaşatılmasının geri dönülemeyen sonuçlara yol açtığı ifade edildi.
 
Özdal'ın 2014 yılında gözaltına alınıp tutuklandığını ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığını söyleyen Çevirmen, 65 yaşındaki Özdal'ın uzun süre tek kişilik hücrede tutulduğunu ve cezaevi şartlarından kaynaklı olarak hastalandığını kaydetti.
 
6 ay önce yapılan tetkiklerden sonra Özdal'a mesane kanseri tespiti konulduğunu aktaran Çevirmen, "Kanserden kaynaklı olarak tümörün yarattığı tahribat neticesinde her iki böbreği de fonksiyonlarını yitirmiştir. 1 aydan fazla süredir diyaliz makinesine bağlanarak yaşamını sürdürmektedir. Samsun Araştırma Hastanesinde yapılan tetkikler ile ameliyat olması kesinleşmesine rağmen burada ameliyatın yapılamayacağı gerekçesiyle Samsun 19 Mayıs Tıp Fakültesine sevk edilmiş ancak burada da mahkum koğuşu olmadığı için ameliyat edilmemiştir. Ankara Araştırma Hastanesine sevk edilen Koçer Özdal'ın ameliyatı burada da aynı gerekçe ile yapılamayacağı cezaevine iletilmiştir. 19 Temmuz 2018'de Ankara Numune hastanesine sevki yapılmış olup şu anda mahkum koğuşunda kalmaktadır" diye belirtti.
 
Çevirmen, şöyle devam etti: "İdrar yollarında kan katılaşmasından dolayı ilaç ile tedavisi yapılamadığı, bundan kaynaklı bir süre gözetim altında tutulduğu, ameliyatının da riski olduğu ve iki böbreğinin de fonksiyonlarının yitirdiği, hasta ameliyatı kabul etmezse kemoterapi ile tedavi edilemeye çalışılacağını yönünde olmuştur. Koçer Özdal mahkum koğuşunda kalmaktadır ancak burada hiçbir ihtiyacını kendisi karşılayabilecek durumda değildir. Ailesi Ankara'ya getirildiğini tesadüfen öğrenmiştir. Temel ihtiyaçlarının karşılanması için hesabında olan para aktarılmamış ve bu nedenle iç çamaşırı havlu ve hijyen malzemeleri karşılanmamıştır. Hiçbir ihtiyacını kendi başına karşılayacak durumda olmadığından yanında ailesinden bir refakatçi kalması zaruridir. Psikolojisi bozulmuş ve gücünü kaybetmiştir. Tedavisinin sağlıklı bir koşulda yapılması için infazının durdurularak, servise alınması ve tedavi sürecinin bu şekilde yapılması acil olarak sağlanmalıdır. İlgili olan tüm kurumlar konunun çözümü için çabalamalı ve yaşam hakkının ortadan kaldırılması engellenmelidir."