19 Nisan 2024 Cuma

Hasta tutsak Kaya ölümün eşiğinde tahliye edildi

Son bir ayda 20 kez hastaneye kaldırılan, ağır hasta tutuklu Sabri Kaya hakkında tahliye kararı verildi. Kaya'nın tedaviye artık yanıt vermediğini söyleyen Av. İlhan Göngör, 'Kaya'nın yaşam hakkını devlet koruyamamıştır' diyerek gelinen aşamayı özetledi.

Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan ağır hasta tutuklu Sabri Kaya, bir ayda 20 kere hastaneye kaldırıldı. Birçok sağlık problemi olan, iki kez kalp ameliyatı, iki kez bağırsak kanaması geçirdi. AYM ise Kaya'nın tahliye talebini reddederek 'Cezaevinde ambulans var' demişti.
 
Son olarak Osmaniye Devlet Hastanesi tarafından “Cezaevinde kalamaz” raporu verildikten sonra Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kaya'nın tahliyesine kararı verildi.

'TEDAVİYE ARTIK CEVAP VERMİYOR'
Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Hamdullah Kesen'in haberine göre; Kaya'nın avukatı İlhan Öngör, “Dün itibariyle acil olarak Adana Balcalı Hastanesi'ne kaldırdılar. Bugün kendisi hakkında Osmaniye Savcılığı'nca tahliye kararı verildi. Artık kurtulacak gibi değil. Yaşaması zor. Hatta hastaneden sağlık bilgi verilmiyor. Bize, 'öldü demiyorlar ama yaşaması da zor' diyorlar. Doktorlarla görüştüm bana, 'mucize bekliyoruz. Tedaviye artık cevap vermiyor' dedi.

'KAYA'NIN YAŞAM HAKKINI DEVLET KORUYAMAMIŞTIR'
Doktorların mucize beklediği bir anda verilen tahliye kararının yetkilileri yaşanacakların sorumluluğundan azade etmeyeceğini söyleyen Öngör şöyle konuştu: 

“Günlerdir, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Osmaniye Savcılığı, cezaevi ve hastaneler arasında mekik dokuyoruz; tüm başvuruları yaptık. Durumun ciddi ve yaşamsal olduğunu anlatmaya çalıştık. Ancak klasik bürokrasi diliyle 'Gerekeni devletimiz yapılıyor' denildi. Bir ayda 20 kez kriz geçiren Sabri Kaya'yı bu hale getiren devlet aklı ve bürokrasisidir. Bunu sadece ihmalkarlıkla dahi açıklayamayız, göz göre göre bu sonuç ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi'nin infaz erteleme ve hastaneye yatırma tedavi edilmesi talebimize ambulans kapıda bekliyor gibi bir gerekçeyle ret etmesi sonucunda gelinen nokta budur, kapıda beklediği iddia edilen ambulans Sabri Kaya'yı iyileştiremedi. Kendi gözetimi altında bulunan Sabri Kaya'nın yaşam hakkını devlet koruyamamıştır.”