7 Eylül 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Aslan için derhal tahliye çağrısı

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, doktorların "Tedavi edilmezse sadece iki yıl yaşayabilecek" dediği ağır hasta tutsak Fevzi Arslan için tahliye çağrısı yaptı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 516. hafta eylemi için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde yan yana geldi. Eylemde, "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

Adana Suluca Y Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Fevzi Aslan'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Nuray Çevirmen, 19 Ekim 2018'de tutuklanan Aslan'ın ağır işkencelerden geçtiğini kaydetti.

"Hatta işkencelerden kaynaklı bayılan Fevzi Arslan öldü sanılıp morga konulmuştur. Ertesi sabah kendisine gelen mahpusa tekrar işkence yapılmaya devam edilmiştir" diyen Çevirmen, işkence sonucu beyin kanaması geçiren Aslan'ın beynindeki pıhtılaşmaya zamanında müdahale edilmediği için iltihaplanma yaşandığını söyledi.

'İŞKENCE TESPİT EDİLMESİNE RAĞMEN TEDAVİ EDİLMEDİ'
"ATK raporunda yapılan işkenceler tespit edilmesine rağmen tedavisi yapılmayan ve son bir yıldır çok şiddetli baş ağrıları yaşayan Arslan için doktorlar tarafından 'Psikolojik travmalar yaşıyorsun, sadece normal baş ağrın var, bu ilaçları kullan iyileşirsin' denilmiş ve çekilen beyin MR sonuçları dikkate alınmamış; tahliller, muayeneler düzgün yapılmamıştır" ifadelerini kullanan Çevirmen, Aslan'ın nesneleri birbirinden ayıramadığını, ailesini tanımakta güçlük çektiğini aktardı.

'TAHLİYE EDİLMEZSE SADECE 2 YIL YAŞAYABİLİR'
Aslan'ın tahliye olmadığı ve tedavisi uygun yapılmadığı koşullarda sadece 2 yıl ömrü kaldığını vurgulayan Çevirmen, hastalıklarına rağmen 1.5 ay önce Urfa'dan Adana'ya sevk edilen Aslan'ın beyin erimesinin hızla eridiğini, karın fıtığı olduğunu ve tedavisinin yapılmadığını aktardı.

Çevirmen, "Ayaklarında da çatlama var ve bundan kaynaklı günün 24 saati ağrı çekiyor. İşkenceler sonucunda bedeninde ağır ve kalıcı hasarlar meydana gelen Fevzi Arslan'ın yaşamı risk altındadır. Bir an önce tahliye edilerek sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılması gerekmektedir. Durumunun ağırlığı doktor raporlarında ve yapılan tetkiklerde açıktır ve hapishanede kalamayacak durumdadır" ifadelerini kullandı.