9 Mayıs 2024 Perşembe

Hasta tutsak Ali Osman Köse için sosyal medya eylemi

37 yıldır hapishanede olan ve kanser hastası olan Ali Osman Köse'nin tedavi hakkı ve tahliyesi için sosyal medyada eylem başlatıldı. 

Tekirdağ F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulanan ağır hasta tutsak Ali Osman Köse, kanser olmasına rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından “hapishanede kalabilir” raporu verildi. 

37 yıldır hapishanede olan Köse, Şubat ayında tedavi için götürüldüğü hastanede Covid-19'a yakalanmış, 18 Mart'ta götürüldüğü Şehir Hastanesi'nde ameliyatla acilen kanserli böbreğinin alınması gerektiği söylenerek ameliyat için Edirne'ye sevk edilmişti. Köse, oradan da acil ameliyat olması gerektiği söylenerek Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Ancak hastanenin yoğunluğu gerekçesi ile, ameliyat günü dahi verilmeden, hapishaneye geri gönderildi.

Tedavi maksadıyla infazının ertelenerek serbest bırakılması yönündeki talep doğrultusunda gönderildiği Adli Tıp Kurumu ise, Ali Osman Köse için hapishanede kalabilir raporu vererek, yaşam hakkına yönelik tehdidin daha da ağırlaşmasına neden oldu.

Öte yandan Köse, Trakya Üniversitesi Hastanesi'nde 31 Mayıs 2021 günü ameliyat edildi. Sol böbreğinin tamamı ve böbrek üstü bezi alınmış, pankreas ve dalağından da patoloji için örnek alındı. Köse, geçirdiği ağır ameliyatın ardından yatağa kelepçelendi. Kendisinin ve refakatçisinin itirazlarına rağmen kelepçe çıkarılmadı. Hastanede kalması gereken süre  dahi dolmadan Köse, yeniden hapishaneye sevk edildi.  

Hasta tutsak Ali Osman Köse'nin tedavi hakkı ve tahliye edilmesi için sosyal medyada eylem başlatıldı. #AliOsmanKöseyeÖzgürlük hashtagıyla eylemde, çok sayıda kişi Köse'nin sağlık durumuna dikkat çekti ve tahliyesini istedi.