26 Nisan 2024 Cuma

Hasta tutsak Abdurrahim Demir'in durumuna dikkat çekildi

Ağır hasta tutsak Abdurrahim Demir'in kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve derhal tahliye edilerek tedavisinin başlatılması gerektiği kaydedilen hukuk ve insan hakları örgütlerinin açıklamasında, hasta  tutsakların sağlığa erişiminin önündeki engellerin derhal kaldırılması istendi. 

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Hapishane Komisyonu, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MATUHAYDER), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), ağır hasta tutsak Abdurrahim Demir ve tüm hasta tutsakların sağlığa erişiminin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. 

Yapılan açıklamada, Edirne F Tipi KCİK'te tutulan ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Abdurrahim Demir'in 58 yaşında ve 26 yıldır hapishanede olduğu aktarıldı. Açıklamada, "Kronik böbrek yetmezliği hastası olan Abdurrahim Demir uzun yıllardır tek kişilik hücrede kaldığından ve tedavisi zamanında yapılmadığından hastalığı yaşamını tehdit eden bir boyuta ulaşmıştır" denildi. 

'İHTİYAÇLARINI TEK BAŞINA KARŞILAYAMIYOR'
Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu Raporuna göre; Demir'in Katarakt, Miyopi, İşitme Kaybı hastası olduğu, Hipoaktif sağ böbrek, hipoaktif dedrusor, 3. Evre kronik böbrek yetmezliği, Stabil koronerarter hastalığı ve plaklı koroner hastalığı bulunduğu aktarılan açıklamada, tüm bunların yanında kalp yetmezliği, katarakt rahatsızlığı ve işitme kaybı da bulunan Abdurrahim Demir'in hastalıklarından dolayı kişisel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığı belirtildi. 

'SAĞLIK KONTROLLERİ DÜZENLİ YAPILMAMAKTADIR'
Ancak Adli Tıp Kurumu'nun 01 Şubat 2019 tarihli raporuna göre Abdurrahim Demir'in hastalıklarının "sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali" kapsamında değerlendirilmediğinden Abdurrahim Demir'in tedavisine hapishanede devam edildiği ifade edilen açıklama, şöyle devam etti: "Abdurrahim Demir, yukarıda bahsedilen hastalıklara bağlı olarak prostat ve mesanesinde de sorunlar olduğundan idrar yollarının sürekli iltihap kaptığını ve sondayla idrara çıktığını belirtmiş, ancak günde yalnızca 6 adet sonda verildiği için geceleri sabaha kadar idrarını tutmak zorunda kaldığını ifade etmiştir. Bunun yanında pandemi sebebiyle hapishanelerde alınan önlemler gerekçe gösterilerek, son 1 yıldır tedavisi için gerekli sağlık kontrolleri düzenli yapılmamaktadır.

'TEDAVİSİNİN DERHAL BAŞLATILMASI GEREKMEKTEDİR'
Tüm bu bilgiler ışığında Abdurrahim Demir'in son iki yılda yaşadıklarına ilişkin aktardıkları ve sağlık durumundaki ağırlaşma ile pandemi sürecinde sağlık hizmetlerinin aksaması da dikkate alınarak ivedilikle Adli Tıp Kurumu'na veya tanı ve tedavinin gerçekleştirileceği yetkin bir sağlık kurumuna sevk edilmesi gerekmektedir. Yaş ve kronik hastalıkların, bulaşıcı hastalıklarla bir araya geldiğinde ortaya çıkaracağı yaşamsal riskler de göz önünde bulundurularak benzer koşullarda olan tüm mahpusların nitelikli sağlık hizmetine erişimin sağlanması için gerekli girişimlerin ivedilikle başlatılması gerekmektedir."