4 Mayıs 2024 Cumartesi

'Hasta tutsak Abdülkadir Fırat serbest bırakılsın'

60 yaşındaki Abdülkadir Fırat'ın sağ tarafı felç, sol tarafı ise güçsüz. Fırat tek başına yemek yiyemiyor, giyinemiyor, ayakta duramıyor. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsak Frat'ın serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 430. F Oturumu'nda hasta tutsak Abdülkadir Fırat'ın sağlık durumuna dikkat çekti. 

Online yapılan açıklamanın metnini komisyon üyeleri Meral Nergis Şahin ve Mehmet Acettin okudu.

'HAPİSHANE KOŞULLARI MAPUSLAR İÇİN İŞKENCEYE DÖNÜŞMÜŞTÜR'
Acettin, yetkililerin, hapishanelerde salgına karşı mücadele için gerekli tedbirlerin alındığını iddia etseler de, salgının yayılma durumu ve tutsakların anlatımlarının önlemlerin yetersizliğini ortaya koyduğunu söyledi.

Acettin, "Tutsakların gönderdiği mektup başvurularında, hapishanelerde sağlığa erişim engellenmekte, zorunlu tedaviler aksatılmakta, Covid-19 salgını neden gösterilerek dışarı ile iletişim tamamen kesilmekte, mahpuslara uygulanan tecrit ağırlaştırılmakta, mahpuslar yalnızlaştırılarak sosyal dayanışmadan da mahrum bırakılmaktadırlar" dedi.

Tutsakların beslenme ihtiyaçları yeterli oranda karşılanmadığı için hastalığa karşı vücut dirençlerinin düştüğünü ve bunun salgının yarattığı endişeyi büyüttüğünü kaydeden Acettin, şunları söyledi, "Hapishanelerdeki koşullar, mahpuslar için yaşamı işkenceye dönüştürmüştür. Buna rağmen mahpuslar onurlu bir yaşam sürdürmek ve hayatta kalmak için mücadele etmektedirler" dedi. Acettin, tutsaklarla dayanışma çağrısı yaptı.

'SAĞ TARAFI TUTMUYOR, SOL TARAFI GÜÇSÜZ'
60 yaşındaki hasta tutsak Abdülkadir Fırat'ın sağlık durumuna dikkat çeken Meral Nergis Şahin, Fırat'ın tutuklanmadan önce halk arasında "inme" olarak tabir edilen bir sağlık sorunu yaşadığını söyledi. Fırat'ın, sağ tarafının hiç tutmadığını ve sol tarafından da güç kaybı olduğunu kaydetti.

Fırat'ın bu durumdayken 20103 yılında Urfa'da gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlatan Şahin, bir süre sonra önce Urfa E Tipi Hapishanesi'ne, sonra da Bayburt M Tipi Hapishanesi'ne sevk edildiğini kaydetti. Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu'nun ilk incelemesinde "Sağ tarafının 4/4 engelli olduğu, tek bastonla kısa süre ayakta durabildiği, düzenli nörolojik kontrolleri yapılarak hapiste tek başına kalabileceği" yönünde rapor verdiği, ikinci başvuruda ise "kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için tek başına kalamayacağı" şeklinde rapor düzenlediğine dikkat çekti.

Şahin, Metris Hapishanesine getirilen Fırat'a, ATK'nın ise "tek başına hapishanede kalabileceği" yönünde rapor verdiğini söyledi.

TEK BAŞINA YEMEK YİYEMİYOR, GİYİNEMİYOR, AYAKTA DURAMIYOR...
Hala Tekirdağ 1 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde tutsak olan Fırat'ın durumunun ilerleyen yaşının da etkisiyle giderek ağırlaştığına dikkat çeken Şahin, şu bilgileri paylaştı: "Artık temel ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamamaktadır. Yemeğini yiyememekte, giyinememekte ve ayakta duramadığı için tuvalet ihtiyacını dahi yardım almadan karşılayamamaktadır. Covid 19 salgını nedeniyle tedavi ve sağlığa erişim de kısıtlandığından Abdülkadir Fırat'ın yaşamı ağır tehdit altındadır."

Korona salgını nedeniyle risk altında olan tutsaklarla birlikte Abdülkadir Fırat ve tüm hasta tutsakların yaşam haklarının korunmasını ve serbest bırakılmasını istedi.