19 Mayıs 2024 Pazar

Hasta tutsak Abdülhalim Kırtay serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 497. F oturmasında hasta tutsak Abdülhalim Kırtay'ın serbest bırakılması çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu, 497. F Oturması açıklamasında hasta tutsak Abdülhalim Kırtay'ın serbest bırakılması çağrısı yaptı.

İHD Şube binasında yapılan basın açıklamasında konuşan Hatice Onaran, "Şakran T Tipi Cezaevi'nde tutulmakta olan 73 yaşındaki, 29 yıllık mahpus Abdulhalim Kırtay, ileri derecede prostat, diyabet, yüksek tansiyon, fıtık ve hemoroit hastası olup, hastalıkları ve bağlı rahatsızlıkları nedeniyle hapishanede yaşamını sürdüremeyecek durumdadır" diye belirtti.

Hasta tutsağın kişisel bakımını diğer tutsakların yardımı ile yapabildiğini hatırlatan Onaran, "Defalarca hastaneye yatırılan ancak hastalıkları giderek ağırlaşan Kırtay, 20 gün önce ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde, 'İki gündür hücredeyim. Çok hastayım. Bana çok baskı kuruyorlar. Bu haftaya ölüm haberimi alabilirsiniz. Hazırlıklı olun' demiştir" ifadelerini kullandı.

Hasta tutsak Kırtay'ın dört gün boyunca kelepçeli tedavi edildiğini söyleyen Onaran, "Tedavi ve sağlığa erişimlerinde yaşanan sorunlar, kelepçeli tedavi ve olumsuz karantina uygulaması ile de birleşerek Covid-19 pandemisi sürecinde daha da artmış, genel olumsuzluklar Abdulhalim Kırtay'ın yaşadığı sağlık sorunlarını da ağırlaşmıştır" diye konuştu.

İnsan hakları savunucuları olarak Covi-19 bulaş riski de göz önüne alınarak, Abdulhalim Kırtay başta olmak üzere diğer ağır hasta tutsakların serbest bırakımasını talep ettiklerini belirten Onaran, "kamuoyunu duyarlı olmaya, yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.