18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Hasankeyf'i baraja kurban ettiniz, 7 bin yıllık Sur'a beton döktünüz'

Kültür Bakanlığı'nın bütçesi üzerine konuşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, "Dünyada eşi benzeri olmayan yapı bir baraja kurban edildi. 7000 yıllık Sur'un içerisine beton döktük, korkunç. Antik kentler mezbelelik durumda. Bir kanatlı deniz atı broşunu iki defa Uşak Müzesi'nden çaldılar. Ayıptır. Ciddi bir ihmal var" dedi.
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Meclis'te devam eden Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Kültür Bakanlığı'nın bütçesi üzerine konuştu. Turan, "Patron bakanlar dönemi başladı. Bu yönelim kesinlikle yanlış. Tüccardan Tarım Bakanı, hastane patronundan Sağlık Bakanı, turizm patronundan Kültür ve Turizm Bakanı olmaz. Bu onların kişiliğinden bağımsızdır. Ontolojik olarak patron meselelere kar gözüyle bakar. Dolayısıyla kamusal meselelere yaklaşımları problemli olacaktır" dedi.
 
Turan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sayın Bakan bir sunum yaptı, sunumda turizm çalışanlarına, set işçilerine, emekçi kesime ilişkin ilaç namına hiçbir şey yok. Oysa insanlar setlerde çok kötü koşullarda çalışıyorlar, siz keyifle milyon dolarlık dizileri ihraç ettiğinizden bahsediyorsunuz. Ama bilin ki o diziler pek çok emekçinin kanı ve teri pahasına çekiliyor. İşverenden patrondan bakan yaparsanız bu mesele derinleşerek devam eder.
 
"Tiyatroların sahneleri yok, tiyatrolara gelen ödenekler yeterli değil, sahne kiralarına harcanıyor. Tiyatro çalışanları arasında eşitlik, denklik söz konusu değil. Örneğin memurlar sefalet sınırında çalışıyor. Sanat teknikte çalışanların hemen hemen tümü kadrosuz, sözleşmeli çalışıyor."
 
Antik kentler meselesine de değinen Turan, "25 bin civarında antik sit var, 2500'üne kazma vurulmuş. Geri kalanı definecilerin tasarrufuna bırakılmış. Çünkü ödenek yok neredeyse. Bu hızla Hattuşa'yı, Truva'yı 100 yıl daha kazmak zorunda kalırız. Bakanlık bir yandan para kazanmak istiyor, buraların turizme açılmasını istiyor ama çevre düzenlemesini yapacak, orada çalışacak personele ödenecek para yok" diye kaydetti.
 
Hasankeyf'te ciddi bir kültür ve tarih kırımı yaşandığını vurgulayan Turan, "Dünyada eşi benzeri olmayan yapı bir baraja kurban edildi. 7000 yıllık Sur'un içerisine beton döktük, korkunç. Antik kentler mezbelelik durumda. Bir kanatlı deniz atı broşunu iki defa Uşak Müzesi'nden çaldılar. Ayıptır. Ciddi bir ihmal var" dedi.
 
Turan, "RTÜK ve TRT'ye de değinmek istiyorum. Ben Aleviyim. Kendi inancıma ilişkin TRT'de hiçbir şey görmüyorum. Sosyalistim, kendi ideolojime ilişkin TRT'de hiçbir şey görmüyorum. HDP'liyim, 176 saat AKP'ye süre verilmiş. HDP'ye hiç verilmemiş. Ben bu memlekette vergi veriyorum, askerlik yaptım. Hakkımı helal etmiyorum. Haram olsun" diye konuştu.