20 Mayıs 2024 Pazartesi

'Hasan ve Rıdvan bize özgürlük için dayanışmayı öğretti'

Gözaltında kayıplar mücadelesinin simge isimleri Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç, Gazi Mezarlığı'ndaki mezarları başında anıldı.
17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftası kapsamında, gözaltında kayıplar mücadelesinin simge isimleri Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç mezarları başında anıldı. Ocak ve Karakoç, gözaltına alınıp kaybedilmiş ancak ailelerinin yürüttüğü mücadele sonucu cenazeleri bulunabilmişti. 
 
Gazi Mahallesi'nde düzenlenen anmaya Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHİV), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Ölümsülerin ve Tutsakların Sesi Platformu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticileri de katıldı. 
 
Gazi Cemevinde toplanan kitle, “Kaybedenler kaybedecek”, “Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak'ı unutmadık” pankartları ile gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdı. Kitle, “Kaybedenler kaybedecek”, “Hasan Ocak ölümsüzdür”, “Rıdvan Karakoç ölümsüzdür”, “Şehit namırın”, “Katiller halka hesap verecek”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganları atarak Gazi Mezarlığına yürüdü. 
 
İlk önce Rıdvan Karakoç'un mezarı ziyaret edilerek karanfil bırakıldı. Burada konuşan Rıdvan Karakoç'un ağabeyi Hasan Karakoç, “23 yıldır buradayız. Kaybedilen ama asla unutulmayan kayıplarımız için buradayız. İlk günkü gibi ne unuttuk ne de unutturacağız. Onların açtığı yolda devam edeceğiz. 24 yıl önce işkence tezgahlarında sinmeyenlerin yolundayız. Katillerin kim olduğunu tespit edip yargıya teslim edinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz. Ocak ailesinin verdiği mücadele sonucu Hasan Ocak ve Rıdvan'ın mezarlarını bulduk ve defnedebildik. 
Tüm kayıpların akıbeti ortaya çıkana kadar, failler bulunana kadar bu mücadele devam edecek. Asla vazgeçmek yok” dedi.
 
Ardından söz alan HP Sultangazi İlçe Eşbaşkanı Zübeyde İnce, “Bu ülkeyi yönetenler ahlaklarını, vicdanlarını kaybetmişler. Kaybettiklerimizin yolunda ömrümün sonuna kadar yürüyeceğim. Failler yargılanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
 
HASAN VE RIDVAN BİZE DAYANIŞMAYI ÖĞRETTİ
 
Daha sonra Hasan Ocak'ın mezarı başında anma yapıldı. Ocak ailesi adına konuşan Ali Ocak, Hasan Ocak'ın kayıp olduğu 58 günü kast ederek, “58 gün Hasan'ın nikahını yaptık, 23 yıldır düğününü yapıyoruz” dedi. 23 yıldır devletin işlediği suçların hesabını sorduklarını dile getiren Ali Ocak, “Hasan ve Rıdvan bize özgürlük için eşitlik için dayanışmayı öğrettiler” diye konuştu.
 
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise şunları söyledi: “Hasan'ın sağ olarak bulunacağını hiç tereddütsüz bir şekilde inanıyorduk. Ama 58 gün sonra kimsesizler mezarlığında bulduk. Hasan'ın ailesinin verdiği mücadele sonucu Hasan ve Rıdvan'n mezarları bulundu ve kayıp aileleri buluştu. Cumartesi Anneleri başladı ve 23 yıldır mücadele ediyorlar. 'Sağ aldınız sağ istiyoruz' diye başlattığımız mücadelemizi bugün 'Failler belli yargılansın' diye devam ettiriyoruz. Son failler bulunana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”
 
TİHV adına konuşan Ümit Efe ise “İşkence edilerek kaybedilenlerin önünde saygıyla eğiliyorum. Haklar ve özgürlükler uğruna, inandıkları düşünceler uğruna kaybedilenler kaybolmadı” dedi. 
 
BU SİSTEM KOKUŞMUŞ
 
Cumartesi İnsanlarından Mikail Kırbayır, Hasan Ocak'a seslenerek, “Sevgili Hasan sen ve sizler, bu coğrafyada yaşayan insanlara iyi ve doğruyu yaşatmak için yola çıktınız. Yakalandınız, işkenceye maruz kaldınız, biliyorum. Sır vermediğiniz için seni ve Rıdvan'ı katlettiler ama öldüremediler. Çünkü sizin bıraktığınız miras onurludur. Bu sistem kokuşmuş. Devlet kendi adına suç işleyenleri koruyor kolluyor. 12 Eylül zihniyeti hala işletiliyor” dedi.
 
ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, “Rıdvan ve Hasan'n buradaki naaşları Türkiye, Kürdistan ve dünyanın dört bir yanında kaybedilenlerin mezarlarının bulanacağının işaretidir. Tek bir kayıp insanımız kalmayan kadar mücadele edeceğiz. Hasan'ın, Rıdvan'ın yoldaşları olarak mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
 
ÖTSP'den Emrah Topaloğlu ise cezasızlık politikasına dikkat çekerek, adalet mücadelesi sürdüreceklerini vurguladı.