20 Nisan 2024 Cumartesi

Harmandalı GGM'den 226 mülteci sınırdışı edildi

İzmir Harmandalı'da bulunan geri gönderme merkezinde önceki gün yaşanan isyanın nedeni açığa çıktı. Avukatlar ve vekillerin alınmadığı, bilgi verilmediği merkezden 226 mültecinin sınırdışı edildiği ortaya çıktı.

İzmir'in Çiğli İlçesi'ndeki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde yangın çıktığı, ambulans ve itfaiyenin geldiği bilgisinin ardından herhangi bir açıklama yapılmazken, mültecilerin isyanlarının nedeni bugün ortaya çıktı.

Olayın duyulmasının ardından müvekkilleriyle görüşmeye giden avukatların içeri alınmadığı geri gönderme merkezine dün de HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni gitmiş, içeri alınmadığı gibi herhangi bir bilgi de verilmemişti.

24 Haziran akşamı yaşananların ardından otobüslerin çıktığı geri gönderme merkezinden 226 Afgan göçmenin sınırdışı edildiği açıklandı.

Tüm çağrılara rağmen bugüne kadar sessiz kalan İzmir Valiliği, yaptığı açıklamada önceki gece otobüslerle Harmandalı GGM'den zorla çıkarılan 226 mülteci ile Ankara'dan 78 mülteci olmak üzere toplam 304 mültecinin sınır dışı edildiğini duyurdu.

Valilik açıklamasında, "Ülkemize yasadışı yollardan giriş yaparak ilimiz Torbalı ilçesinde kamyon kasasında yakalanan ve sınırdışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezine teslim edilen yabancılar dahil olmak üzere; 78 Afgan uyruklu yabancı 23 Haziran 2022 tarihinde Ankara'dan, 226 Afgan uyruklu yabancı 24 Haziran 2022 tarihinde İzmir'den ülkelerine sınır dışı edilmiştir" diye belirtildi.