17 Mayıs 2024 Cuma

'Hapishanelerdeki ölümlerden devlet sorumlu olacaktır'

Hapishanenin olumsuz koşullarından dolayı virüsten en çok hasta tutsakların etkilenceğini kaydeden İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hapishanelerin boşaltılmadığı durumlarda tutsakların ölümlerinden devletin sorumlu olacağını vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, yaptığı açıklamayla salgında ciddi risk altında olan hasta tutsakların derhal tahliyesini istedi.

Tutsakların hapishanelerde salgından korunma imkanı olmadığı kaydedilen açıklamada, "Çünkü onlar bulundukları koğuşlarda en az 15 kişi kalıyorlar, bireysel korunma alanlarını oluşturmaları olası değil. Haftada bir tas verilen sıvı sabunla kaç kişi ellerini sık sık yıkayabilir? Sıcak suyu sürekli bulamayan insanlar bireysel ve yaşadıkları alanın temizliğini yapabilirler mi? Eldiven ve maskeleri olmayan insanlar nasıl kendi dışındakileri koruyabilir?" soruları soruldu.

Bu hafta ağır hasta tutsaklar Ali Kurban ve Mehmet Salih Filiz'in durumuna dikkat çekilen açıklamada, Şakran 3 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan Ali Kurban'ın 53 yaşında olduğu belirtildi. "Bronşit (akciğerlerinin yüzde 48'i çalışmıyor), böbrek yetmezliği (böbreklerinin yüzde 90'ı çalışmıyor), yüzde 90'nın üstünde engelli raporu bulunmaktadır" denilen açıklamada, uzun zamandır da tüberkülöz hastası olan Kurban'ın diyaliz tedavisi gördüğü kaydedildi. Açıklamada, "Diyalizden geldikten sonra ise Covid-19 gerekçesiyle tedbir amaçlı karantinaya alınmaktadır. Karantinaya alınması o ve çevresindeki diğer insanlar açısından olumludur. Ama ya hastanede covid olursa ne olacak? Çünkü kendisi ağır hasta mahpus ve kronik rahatsızlıkları olduğu için Covid-19 virisünden en çabuk etkilenecek kişilerden biridir" denildi.

Mehmet Salih Filiz'in ise Antalya L Tipi Hapishanesinde iken 4 ay önce Ödemiş T Tipi Hapishanesine getirildiği kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Kolon kanseri tedavisi, verem tedavisi görmektedir. Kolon kanseri için 14 günde bir ilaç alması gerekmektedir. Olması gereken iğne Türkiye'de bulunmadığı için tedavisi tam yapılamamaktadır. Ödemişe geldiğinden bu yana hiç hastaneye götürülmemiş ve kontrolü de yapılmamış. Bu günlerde götürülmeme nedeni karantinanın olmaması."

'ACİLEN HASTANEYE GÖTÜRÜLMESİ GEREKİRKEN HAPİSHANE YÖNETİMİ REDDETTİ'
Kanser ve veremin yanısıra akrit kemik erimesi ve omurilik kemik erimesi olan Filiz'in, bu rahatsızlıklarından kaynaklı sık sık kanaması olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Mama ile beslenmekte ama mamaya ulaşamamaktadır. Mehmet Salif Filiz, ailesi ile yaptığı 8 Nisan 2020 tarihli telefon görüşmesinde bir gün önce dışarıdan bir genel cerahın, korunmasız bir şekilde geldiğini, doktora hastalıklarından sözettiğini söylemiş. Bunun üzerine doktor, hastalıkların kendi alanına girmediğini ama acilen hastaneye götürülmesi gerektiğini söylemiştir. Ama hapishane yönetimi kendisini, covidden dolayı hastaneye götüremeyeceklerini söylediğini belirtmiştir" denildi.

Açıklamada hapishanelerdeki olumsuz koşullardan dolayı salgına tedbir amaçlı, başta hasta tutsaklar olmak üzere tutsakların tahliye edilmesi istendi ve şöyle dendi: "Yoksa ölümlerden devlet sorumlu olacaktır."