3 Mayıs 2024 Cuma

Hapishaneler intikam mekânları haline getirildi

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri Ankara ve İzmir'de yaptıkları eylemlerde hasta tutukluların serbest bırakılmalarını istedi. İnsan hakları savunucuları ve tutsak yakınları, hapishanelerin intikam mekânları haline getirildiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri  Ankara ve İzmir'de yaptıkları açıklamalarda hasta tutukluların durumuna dikkati çekti. 

AMBULANS YERİNE OTOBÜS
Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 278'inci haftasında Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutsak olan Canan Utangaç'ın durumuna dikkati çekti. İHD Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, tutsak Utangaç'ın cezaevinde gıda zehirlenmesi yaşadığını, daha sonra vücudunda kaşıntılar oluştuğunu, teşhise göre zona hastalığı geçirdiğini söyledi.

Zona hastası olan Utangaç'ın Ekim 2018 de cezaevi kantininden aldığı sıcak su torbasının patlaması sonucu bacaklarında ikinci derece yanıklar oluştuğunu söyleyen Çevirmen, Utangaç'ın tutuklu bir hemşire tarafından sürekli pansumanının yapıldığını söyledi. Utangaç ile cezaevi idaresinin ilgilenmediğini aktaran Çevirmen, "Utangaç uzun süre ayakta durmakta, yürümekte zorluk çekmiştir ve buna rağmen sağlık raporu için ancak bir ay sonra doktora götürülmüştür" diye belirtti.

Utangaç'ın vücudundaki yanıkların tam düzelmeden, 4 Aralık 2018'de "Yoklamaya geç kaldığı için tutanak tutup, görüş yasağı konulur korkusuyla" ayağını boşluğa atması sonucu ranzadan beton zemine sırtüstü düştüğünü söyleyen Çevirmen, hastaneye kaldırılan Utangaç'ın ağrılarına rağmen yoğun bakımda eli kelepçeli olarak tutulduğunu belirtti.

Ameliyat geçiren Utangaç'ın, taburcu edildiği, gün cezaevine ambulansla götürülmesi gerekirken otobüsle götürüldüğünü söyleyen Çevirmen, "Oturamayan bir hasta güç bela ve acıdan bağıra bağıra hapishaneye sevk edilmiştir. Ameliyatlı hali ile cezaevinde arkadaşlarının bakımına muhtaç hale gelmiştir" açıklamasında bulundu.

Doktorların, Utangaç'a ameliyattan 2 ay sonra fizik tedaviye başlaması gerektiği söylediğini aktaran Çevirmen, "Heyettekiler, jandarmanın yanında dalga geçercesine 'İnternetten kendin bakıp yap' demişler" diye konuştu.

Çevirmen, "Canan Utangaç, kalıcı hasra oluşmaması için dışarıda tedavi görmelidir" dedi.

'TÜRKİYE'DE 780 BEBEK CEZAEVİNDE'
İzmir'de de Konak'ta bulunan Eski Sümerbank önünde biraraya gelen İHD İzmir Şubesi ve hasta tutukluların yakınları katıldı. "Ağır Hasta Mahpuslar Ölüyor Susma", "Bu Suça Ortak Olma Ölüyorlar" yazılı pankartlar taşındığı eyleme, HDP İl Eşbaşkanları da destek verdi. 
 
İHD İzmir Şubesi yöneticilerinden Ahmet Çiçek, 2016 OHAL sürecinden bu yana Türkiye'deki hapishanelerin aşırı dolduğunu belirterek, bu durumun iktidarın muhaliflere yaklaşımının olumsuz bir göstergesi olduğunu söyledi. Çiçek, "Bu durumun nedenlerini sorgulamadan sorunu çözmek için yeni hapishaneler yapmak vatandaşa yaklaşımın nasıl olduğunun bir göstergesidir. Türkiye'de 780 bebek, anneleriyle beraber hapishanede. Bırakın çocuk olmalarından, doğan haklarını kullanmayı, sağlıklı bir şekilde büyümeleri engellenmektedir. Bu bebekler yaşdaşlarına göre yaşama eksiden başlamaktadırlar" diye belirtti.
 
"Hapishaneler, bir intikam alma mekânları haline getirilmiştir" diyen Çiçek, müebbet cezası alan ve Akhisar Kapalı Ceza İnfaz Kurumu A5 koğuşunda kalan hasta tutuklu Sinan Gül'ün durumuna dikkat çekti. Çiçek, "Kaldığı odada ilk başlarda 8 kişi var iken, şimdilerde sayı 10-12 kişiye kadar çıkmıştır. Sinan Gül'ün omurilik kanal darlığı, bel fıtığı, reflü, gastrit, migren rahatsızlıkları varken, ailesinden aldığımız son bilgiye göre, bu hastalıklara boyun fıtığı ve gördüğü işkencelere dayalı olarak da damar tıkanıklığı eklenmiştir" diye belirtti. 
 
Gül'e ilaçlarının çoğunun ailesi tarafından gönderildiğini belirten Çiçek, hapishane ile ailesinin ikamet ettiği Mersin arasındaki mesafenin çok olmasının, ailenin maddi sıkıntılar içerisinde olması nedeniyle her mahpusun hakkı olan ziyaretler gerçekleşemediğini ve bu yüzden ailenin kendilerine yakın bir cezaevine sevk edilmesi talebini aktardı. 
 
"Hapishanelerden ölümler çıkmasın" diyen Çiçek, "Biz insan hakları savunucuları diyoruz ki; hapishaneler intikam mekânları olmaktan çıkarılsın. Mahpuslara insan onuruna uygun bir şekilde yaklaşılsın ve hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın" talebinde bulundu.