30 Nisan 2024 Salı

Hapishanede şüpheli şekilde yaşamını yitiren Sevinç uğurlandı

Akhisar Hapishanesi'nde şüpheli şekilde yaşamını yitiren siyasi tutsak Mehmet Sevinç, "Şehit namirin" sloganıyla Gebze'de defnedildi. Sevinç'in naaşının taşınması için cenaze aracı verilmezken, cami imamı "yasak" olduğunu söyleyerek cenazesinin yıkanmasına izin vermedi.

Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde şüpheli şekilde yaşamını yitiren siyasi tutsak Mehmet Sevinç'in Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Balçık Mezarlığı'nda sonsuzluğa uğurlandı.

Tutulduğu tek kişilik hücrede beyin kanaması geçiren Sevinç hastaneye kaldırıldı, uzun süre ailesine haber verilmedi. Durumu öğrenen aile hastaneye gittiklerinde doktorun kendilerine "kafasına sert cisimle vurulmuş ya da kafasını bir yere çarpmış" diye bilgi verdiğini bu sırada askerlerin "bilgi veremezsin" diyerek doktoru engellemeye çalıştığını anlattı.

3 Nisan günü hastaneye kaldırılan Sevinç yaşamını yitirdikten sonra da devletin baskıları sürdü. İzmir Adli Tıp Kurumu'ndaki (ATK) otopsi işlemlerinin ardından cenazeyi alarak Kocaeli'nin Darıca ilçesine bağlı Piri Reis Mahallesi'ne getiren aileye, cami imamı "yasak" olduğunu söyleyerek cenazeyi yıkamadığı, dini vecibeleri yerine getirmedi. Aile kendi imkanlarıyla imam getirirken, cenazenin taşınması için araç da verilmedi.

Mehmet Sevinç'in Darıca Nene Hatun Mezarlığı'nda defnedileceği açıklanırken polis ağarların mezardan zarar göreceğini iddia ederek defin işlemini engelledi. Polisin baskısının ardından Sevinç Gebze'deki Balçık Mezarlığı'nda sloganlarla defnedildi.

Cenaze getirilmeden polis mezarlığı abluka altına alarak gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştı.

Polisin tüm engelleme çabalarına rağmen Sevinç'in cenazesi, "Şehit namirin", "Biji berxwedana zindana" sloganlarıyla defnedildi.

Cenaze törenine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Darıca, Gebze, Tuzla, Çayırova, Kartal ve Pendik ilçe örgütleri, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Matuhay-Der) üye ve yöneticileri, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (Medtuhad-Fed) yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Sevinç ailesi, taziyeleri Piri Reis Mahallesi'nde kabul edecek.