21 Mayıs 2024 Salı

Hapishane savcısından tutsaklara: Ben olsam seni idam ederdim

Urfa Hapishanesi savcısı tutsaklara "ben olsam seni idam ederdim" sözleriyle tehditte bulunurken, hapishanede tutsaklara yönelik hak ihlalleri artarak sürüyor. Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsak Erdal Tuncel, cezasını tamamlamasına havadan, sudan gerekçelerle infazı yakıldı. 

Tutsaklara yönelik saldırılar sürüyor. İktidarın düşman politikalarından icazet alan, cezasızlık politikalarıyla korunan hapishane idaresi tutsaklar üzerindeki sistematik işkenceleri artırıyor. 

URFA 
Urfa 1 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklar hapishane savcısının tehdidine uğradı. Tutsaklar Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na gönderdiği mektupla maruz kaldıkları baskıları aktardı. Keyfi uygulamaların ve hukuksuzlukların daha da arttığına yer verilen mektupta, "Özellikle cezaevi savcısının bizlere karşı tehditkar tutumu ciddi ve vahim bir hal almış durumdadır. En son bir arkadaşımıza 'ben olsam seni idam ederdim' tehdidi bizlerde ciddi endişelere neden olmaktadır. Öncesinde ise, ayağını sertçe yere vurup 'pişeceksiniz' tehdidinde bulundu'" ifadelerine yer verildi. 

HASTA TUTSAKLAR 'DOKTOR YOK' DENİLEREK MUAYENE EDİLMİYOR
Hapishanelerde yeni faaliyete geçirilen görüntülü konuşmadan yararlanamadıklarını belirten tutuklular, "Diğer mahkumlar yarım saat görüntülü konuşmadan faydalanabilirken bizler sadece yarım 10 dakika sesli görüşme veriliyor. Ağırlaştırılmış ceza alıp onaylanmayan arkadaşlarımız ise hukuki olmayan bir şekilde haftada bir kere telefon hakkı veriliyor. Diş reviri, uzun süredir bulunduğumuz cezaevinde bulunmamaktadır. Diş ağrısı çeken arkadaşlarımız uzun süredir bu ağrılarla yaşamak zorunda kalıyor. Odamızda bulunan 70 yaşındaki arkadaşımız, Celal Ercan tek bir dişi dahi yoktur. Uzun süredir protez diş yapılması için cezaevi idaresine söylüyoruz. Ama idare doktor yok edip geçiştiriyor" denildi.

EŞYALAR VERİLMİYOR, KANTİN ALIŞVERİŞİ DAYATILIYOR
Kargoyla gelen eşyalarının "kantinde var" denilerek kendilerine verilmediğine vurgu yapan tutsaklar, mektupta, "Kantinde bulunanlar ise tek çeşit olup çok pahalıdırlar. Ziyaretçilerimizin bize verilmek üzere ilgili birime teslim edilmek istenen eşyalarımız 'kargoyla gönderin' denilerek kabul edilmemekte ailelerimize maddi açıdan mağduriyet yaratacak keyfi tutumlar uygulanmaktadır" denildi.

'AĞIRLAŞARAK SÜRMEKTEDİR'
Mektubun devamında ise şu ifadelere yer verildi: "Sıraladığımız ve bahsettiğimiz diğer sorunlar, sözlü olarak dile getirilen veya yazılı olarak çözülmesine ilişkin başvurularda bulunan ancak ısrarla görmezden gelinen sorunlar olarak, cezaevinde ağırlaşarak sürmektedir. Bu sorunlara ilişkin cezaevi idaresi ile görüşme taleplerimizin tümü karşılıksız bırakılmaktadır. Cezaevi birinci müdürü ve savcısının bizlere ideolojik yaklaşımları ve keyfi uygulamaları kronik bir hale getirmiş. Öyle ki ucuzluğundan dolayı çoğu zaman tercih ettiğimiz 'Mekap' markalı ayakkabılar sırf markasından dolayı 'müdürün kararıdır yasaklıdır' denilip verilmiyor. Yaşadığımız bu sorunlara karşı gerekli işlemleri yapacağınıza olan inancımızı belirtiyor."

BOLU
Adana'da 2009 yılının Aralık ayında "KCK" adı verilen operasyonlarda "örgüt üyeliği" iddiasıyla gözaltına alınan ve serbest bırakılan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in kardeşi Erdal Tuncel, 2010 yılında "örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklandı. Tutuklu iken Adana'da devam eden yargılanmasında 13 yıl 6 ay hapis cezası verilen Tuncel, 16 Mart'ta cezasını tamamlayınca, Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'ne önünden almaya giden ailesine infazının yakıldığı gerekçesiyle tahliye edilmeyeceği söylendi.

'HAVADAN SUDAN GEREKÇELERLE İNFAZI YAKILMIŞ'
Oğlunun Batman, Ankara Sincan ve 2016 yılından itibaren ise Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulduğunu hatırlatan baba Fahrettin Tuncel, Mezopatamya Ajansı'nda yer alan habere göre Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde disiplin cezası dahi almayan oğlunun tahliyesi için 16 Mart'ta Bolu'ya gittiklerini söyledi. Tuncel, "İnfazı havadan, sudan gerekçelerle yakılmış" dedi. İnfazın yakılma gerekçesinin kendilerine daha sonradan tebliğ edildiğini belirten Tuncel, "Disiplin olarak belirttikleri şey; fazla su tüketmiş, elektrik tüketimine imtina etmemiş. Arkadaşlarından ayrı kalmamış. Zaten F Tipi Kapalı Cezaevleri 3 kişilik. Resmi olarak oğlumun infaz yakılma gerekçesi arkadaşlarından ayrı düşmediği, bu anlamda da disiplin suçu işlediği gibi komik şeyler var" diye konuştu.