5 Mayıs 2024 Pazar

'Hapishane koşulları Hatice Yıldız'ın sağlığına ve yaşamına tehdittir'

Ağır hasta tutsak Hatice Yıldız'ın daha ilk günden ilaçlarına erişemediği için hastaneye kaldırıldığını, ağır unutkanlık halinin gözlemlendiği aktarılan 627. F Oturmasında, hapishane koşullarının Hatice Yıldız'ın sağlığına ve yaşamına ağır tehdit oluşturduğu kaydedildi. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavileri önündeki engellerin kaldırılması için düzenlenen F Oturması'nın 627.'si ağır hasta tutsak, 75 yaşındaki Hatice Yıldız'ın derhal serbest bırakılması talebiyle gerçekleşti. 

'MAHPUS YAKINLARINA YÖNELİK YARGI TACİZİ DERHAL SONLANMALI'
"Tedavi haktır engellenemez", "627. F Oturması hasta mahpus Hatice Yıldız serbest bırakılsın" pankartlarıyla düzenlenen eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Basın metnini okuyan Oya Ersoy, tutsaklarla dayanışma içinde olanlara yönelik gözaltı ve tutuklama saldırılarını hatırlattı. Tutsakların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için hesaplarına para yatıranların "teröre finans sağladıkları" iddiasıyla gözaltına alınması ve tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Ersoy, eğer tutsaklara para yatırmak bir suç ise bu suçun sorumlusunun hapishane idaresi ve Adalet Bakanlığı olduğunu kaydetti. Ersoy, "Mahpus yakınlarına yönelik bu yönlü haksız suçlama ve yargı tacizi derhal sonlandırılmalıdır" dedi. 

'DAHA İLK GÜNDEN DURUMU AĞIRLAŞTI VE HASTANEYE KALDIRILDI'
75 yaşındaki ağır hasta tutsak Hatice Yıldız'ın durumunu aktaran Ersoy,  Yıldız'ın yaşlılığa bağlı sağlık sorunlarının yanında, demans, yüksek tansiyon, kemik erimesi, bel fıtığı, omurga eğriliği, mide rahatsızlığı ve görme bozukluğu hastalıkları ile mücadele ettiğini; sık sık baygınlık geçirdiğini kaydetti. Yıldız'ın bu hastalıkları ile hapishane koşullarında yaşamını sürdüremeyeceğinin altını çizen Ersoy, "Nitekim daha ilk günden itibaren ilaçları verilmediği için Hatice Yıldız'ın tedavisi aksamış ve durumu ağırlaştığı için hastaneye kaldırılmıştır. Doktorları tarafından acilen göz ameliyatı olması gerektiği de söylenen Hatice Yıldız'ın tutuklu kalması, sağlığına ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır" dedi. 

'ANNEM DIŞARIDA DAHİ ZORLANIRKEN CEZAEVİ KOŞULLARINA DAYANAMAZ'
Yıldız'ın oğlunun 26 Mart günü komisyona verdiği bilgiyi Ersoy, şöyle aktardı: "Annem cezaevindeki kızı ve arkadaşı adına hapishane idaresi hesabına para gönderdiği için 19 Mart 2021 tarihinde evinden gözaltına alınıp Balıkesir'e götürüldü, 4 gün gözaltı sürecinden sonra serbest bırakıldı ve sonrasında hukuki hiçbir dayanağı olmadığı halde  'örgüte finansman sağlamak' iddiasıyla hakkında dava açıldı. 3 yıl süren yargılamanın ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Cezanın İstinaf Mahkemesi'nde onaylanmasının ardından da 22 Mart 2024 günü tutuklandı. Evde annemin fenalaşması üzerine sedyeyle alınıp önce hastaneye ardından Bakırköy Kadın Hapishanesine gönderildi. Dün avukatıyla cezaevine gittik savcıdan annemle görüşmek için izin istedim vermedi. Ancak avukatı görüşebildi. Avukat annemle görüştüğü sırada annem fenalaşmış sağlık ekipleri müdahale etmişler. 75 yaşındaki annemin çeşitli sağlık sorunları var; tansiyon hastası, kemik erimesi, bel fıtığı, omurga eğriliği, mide, göz ve demans hastası, annem sık sık bayılıyor.  Annemin ameliyat olması gerekiyor, annem yaşlı ve birçok rahatsızlığı olan biri. Dışarıda dahi zorlanırken cezaevi koşullarına dayanamaz."

'AĞIR BİR UNUTKANLIK DURUMU GÖZLEMLENDİ'
İnfaz erteleme, denetimli serbestlik ve Adli Tıp Kurumuna sevki için gerekli başvuruları yaptıklarını belirten Yıldız'ın avukatının ise 28 Mart günü yaptıkları görüşmede Yıldız'ın ilaçlarının verilmediğini öğrendiklerini ve ilaçları verilmediği için demans hastalığının daha belirgin bir hal aldığını ve ağır bir unutkanlık durumu olduğunu gözlemlediklerini belirttiklerini söyleyen Ersoy, "627. F Oturması kapsamında bu hafta; hasta mahpus Hatice Yıldız ve tüm ağır hasta, engelli, yaşlı mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Açıklama, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Hatice Yıldız serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.