18 Nisan 2024 Perşembe

Hantaş'ın öldürülme anına ait görüntüler ortaya çıktı

Diyarbakır'da polislerce öldürülen Recep Hantaş'ın görüntüleri ortaya çıktı. Yoğun ateş altında kalan Recep Hantaş'ın polis K.B.'nin son atışından sonra yere düştüğü görülüyor. K.B.'nin atış halindeki pozisyonu, Hantaş'ın otopsi raporuna yansıyan tespitle uyuşuyor.
Diyarbakır'da 14 Nisan'da Recep Hantaş'ın öldürülme anına ait görüntüler ortaya çıktı. Mezopotamya Ajansı'nın ulaştığı görüntülere göre; Kamera kontrolü Emniyet Müdürlüğü'nde olan "Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri" kamerasına yansıyan ilk görüntüde, Recep Hantaş'ın öldürülmeden bir kaç dakika önce arkadaşı R.Y.'yle birlikte Diyarbakır merkez Yenişehir Sümerpark'ta bir bankta oturması kamera kadrajına giriyor. Görüntülerde, Hantaş ve R.Y.'nin mevsim şartlarına göre kalın giyindikleri görülüyor. R.Y.'nin montunda ait kapüşonu başına çektiği, yüzünün göründüğü, öldürülen Recep Hantaş'ın ise boyunluk olduğu tahmin edilen giysiyle yüzünün burun altını kapattığı, üstünü ise açıkta bıraktığı seçiliyor.
 
POLİSLERİN ATEŞİ ARASINDA KALDI
 
Hantaş'ın, oturduğu bankın önünde duran sol eldiveni alıp eline taktığı diğer eldiveni ise aldığı gibi arkadaşı R.Y.'yle birlikte mevcut kameranın görmediği daha karanlık bir noktaya geçtiği görülüyor. Hantaş ve R.Y.'nin daha karanlık ve kameranın görmediği noktaya geçmesinden kısa bir süre sonra ise polisler olay yerine intikal ediyor. Emniyet tarafından kontrol edilen kamera, polislerin olay yerine gelmesiyle zoom halindeki dar açıdan çıkarak daha geniş bir kadrajda görüntü almaya başlıyor. İki zırhlı araçla olay yerine gelen polislerden bazılarının elinde uzun namlulu silah var. Ellerindeki silahları atışa hazır hale getirerek, Hantaş ve arkadaşının ilk önce oturduğu banka yöneldiği görülen polisler, banka varmadan Hantaş ve R.Y.'nin bulunduğu noktadan gelen sese kulak kabartmalarıyla Hantaş'ın bir polisin kovalamasıyla polislerin arasına düşmesi bir oluyor. Recep Hantaş bir polisin kovalamasıyla bir yapının köşesinden 4 polisin bulunduğu alana varmadan, resmi kıyafetli ve elinde uzun namlulu silah olan polis, ilk ateşini Hantaş'a doğru gerçekleştiriyor. Mevcut kameranın görüntüsüne yansıyan ilk ateşten sonra Hantaş, park içerisinde bulunan bir yapının köşesinden 4 polisin bulunduğu alana koşarak geliyor, ardından onu kovalayan polis de görünüyor. Daha köşeden görünmeden yoğun ateş altında kalan Hantaş, çeşitli açılardan polislerin ateşine maruz kalıyor. Polislerin bazı ateşlerinin havaya, yere ve Hantaş'a doğru yaptığı görülüyor.
 
KARŞISINA ÇIKTI, YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRDİ VE VURULDU
 
Hantaş, yoğun ateş altında kafes teliyle etrafı kapatılan spor sahası ile Sümerpark yerleşkesine ait bir bina arasından polis ekiplerinin olay yerine intikal ettiği ve araçlarını park ettiği ana caddeye yönelirken, karşıdan gelen Terörle Mücadele Şubesinde görevli polis K.B.'nin uzun namlulu silahla yaptığı ateşe maruz kalıyor. K.B.'nin ilk ateşiyle yönünü değiştiren Hantaş, telle çevrilmiş spor sahasının enine paralel bir şekilde ilerlerken K.B.'nin ateşinden sonra üçüncü adımda yere düşüyor. Diğer polisler ateşi kesip Hantaş'ın başında toplanıyor. Daha sonra R.Y, bir polis eşliğinde Hantaş'ın vurulduğu yere getiriliyor.  Olay yeri inceleme ekibinin geldiği görülen görüntülerde, polis ekipleri, boş kovan ve mermi çekirdeklerini aramaya koyuluyor.
 
B.K.'NİN ATIŞ POZİSYONU OTOPSİYE UYGUN
 
Ortaya çıkan görüntülerde, polis memuru K.B'nin atış yaparken ki pozisyonu ve onun ateşinden sonra Hantaş'ın birkaç adım attıktan sonra düşmesi, otopsi raporunu destekler nitelikte. Hantaş'ın otopsi raporunda, sağ ense kökü yakınından giren merminin yukarı doğru çıkarak sol göz ve burun birleşimden çıktığı belirtilmişti.
 
Recep Hantaş'ın öldürülmesi olayın da polis memuru K.B, "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan dolayı tutuklanmıştı.