5 Mayıs 2024 Pazar

'Halkın sırtına binen AKP ve sermayedarlarıdır'

İstanbul Sarıyer İDO önünde bir araya gelen halk elektrik ve doğalgaza yapılan zam artışlarına itiraz etti. Eylemde iktidar ve enerji şirketlerinin kendi borçlarının bedelini halka ödettiğine dikkat çekildi.

İstanbul Sarıyer'deki İstanbul Deniz Otobüsü (İDO) önünde toplanan halk elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamlara itiraz ederek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. "Soygunu durduracağız! Zamlar geri alınsın! Enerji şirketleri kamulaştırılsın" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Eray Özgüner okudu. Özgüner, yapılan zamlarla enerji şirketlerinin borçlarının halka ödetildiğine dikkat çekti. Özgüner, iktidarın çeşitli yalanlarla elektrik zammını gerekçelendirdiğini belirterek, yoksulların hayatlarının yaşanmaz hale getirildiğine işaret etti.

Doğalgazda da aynı durumun söz konusu olduğunu kaydeden Özgüner, en temel haklardan olan enerji ihtiyacının halka parasız olarak sunulması gerektiğini söyledi. Özgüner, "Yapılan bu zamlarla beraber iktidarın ve sermayenin hırsızlığı, çürümüşlüğü, gözü dönmüşlüğü bir kez daha gün yüzüne çıkmış oldu" diyerek, enerji şirketlerinin sermaye uğruna onlarca emekçiyi işten attığına ve kalan işçilerin de kötü ve güvencesiz koşullarda çalıştığına vurgu yaptı.

"Enerji şirketleri halkı soyuyor, işçiyi sömürüyor. Emekçilerin ve halkın emeğinden cebinden çaldıklarınızın hesabını vereceksiniz. Bugün halkın sırtına binen de emekçinin sırtına binen de AKP ve onun sermayedarlarıdır" diyen Özgüner, iktidarın özelleştirme politikalarının bedelini halka ödettiğini dile getirdi. İnsanca bir yaşam için sokaklarda olmaya devam edeceklerini kaydeden Özgüner, son olarak taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 "Enerji ve doğalgaz üretimi ve dağıtımı derhal kamulaştırılsın.
🔹 Temel hizmetlerde kamu yararı esas alınsın.
🔹 Zamlar geri alınsın.
🔹 Her konuta aylık 230Kwh saat elektrik, 140 M3 doğalgaz parasız verilsin.
🔹 Faturalardaki vergiler kaldırılsın.
🔹 Enerji şirketlerinin borçları tahsil edilsin.
🔹 Faturaları ödenemeyenlerin elektrik ve doğalgazlarının kesilmesi yasaklansın.
🔹 Enerji işçilerine güvenceli iş hakkı sağlansın. İşten çıkarılan işçiler geri alınsın."