16 Mayıs 2024 Perşembe

Halkevleri'nin 'kamu yararına dernek' statüsü kaldırıldı

Halkevleri'nin 1961 yılından itibaren sahip olduğu "kamu yararına dernek" statüsü, ikinci kez elinden alındı. "AKP'nin hedefi bu örgütün tarihi, varlığı ve savunduklarıdır" diyen Halkevleri, bu saldırı karşısında her türlü mücadeleyi vereceklerini açıkladı. AKP/Saray rejimi, Halkevleri'nin 1961 yılından itibaren sahip olduğu "kamu yararına dernek" statüsünü kaldırmak için bir kez daha harekete geçti. Daha önce 2011'de Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırılan bu statü, Halkevleri'nin açtığı dava sonucu Danıştay 10. Dairesi'nin kararı ile 2015'te yeniden kazanılmıştı.
 
Statünün ikinci kez kaldırıldığına ilişkin kararın 28 Aralık'ta kendilerine iletildiğini açıklayan Halkevleri, iktidarın bu saldırısının "ideolojik" olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"İktidarın derdi "kamu yararı" değil, Halkevleri'nin varlığı, 87 yıllık tarihi, programı, temsil ettiği değerler ve bugünkü çalışmaları, mücadelesidir. Eşitlik, özgürlük, laiklik ve kadın özgürlüğünü halk içinde halkla birlikte savunan bir halk örgütü, iktidarın yaratmak istediği toplum için tehlike olarak görülmektedir. İstedikleri biat eden, örgütsüz bir toplumdur."
 
DANIŞTAY 10. DAİRESİ'NİN HÜKMÜ BOZULDU
 
Halkevleri, "kamu yararına dernek" statüsüne yönelik saldırılara ilişkin süreci şöyle özetledi:
"Halkevleri'nin 87. yaşını ülkenin dört bir yanında kutlamaya hazırlandığımız bu günlerde, iktidarın 'kamu yararına dernek' statümüzü kaldırmak için bir kez daha harekete geçtiğini 28 Aralık günü elimize ulaşan tebligat ile öğrenmiş bulunuyoruz.
 
"'Bir kez daha' diyoruz çünkü 1961 yılından itibaren 'kamuya yararlı dernek' olan örgütümüzün bu statüsü, 2011 yılında AKP tarafından bakanlar kurulu kararı ile kaldırılmıştı. Açtığımız davada, Halkevleri'nin tüm çalışmalarının 'kamu yararı'na olduğu ve Halkevleri'nin asıl olarak üye aidatlarından oluşan tüm bütçesinin bu faaliyetler yararına sevk edildiği ispatlanmış ve Danıştay 10. Dairesi'nin kararı ile 2015 yılında bu statü yeniden kazanıldı.
 
"Dönemin Başbakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından bu karar, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na (DİDDK) temyiz incelemesi için itiraz edilerek gönderilmiş, aradan geçen üç yılın ardından, Danıştay Başkanvekilliği'ne 2 Ekim 2018 tarihinde Hasan Güzeler'in seçilmesinden tam üç gün sonra İçişleri Bakanlığı'nın 'dosyanın kamu güvenliği sebebiyle öne alınması' talebi dosyaya girmiş ve DİDDK hukuksuz ve gerekçesiz bir biçimde Danıştay 10. Dairesi'nin Halkevleri'nin kamuya yararlı bir dernek olduğu hükmünü bozmuştur.
 
"İktidar, 'kamuyu' dincilik, piyasacılık, milliyetçilik ve bunlarla kaynaşmış bir kadın düşmanlığı temelinde yeniden tanımlamak istemektedir. Eşitlik, toplum, adalet, eşit yurttaşlık, kamu değerleri kavramları tedavülden kaldırılmıştır. Onlar için 'kamu yararına' demek 'iktidarın ve sermayenin yararına' demektir ve hatta kamu yetkisinden alınan güç her tür özel çıkar için kullanılmaktadır. İktidar, bu yüzden Halkevleri'nin 'kamu yararına dernek' statüsü ile barışamamaktadır."
 
'HALKEVLERİ, İTİBARINI DA GÜCÜNÜ DE HALKTAN ALMAKTADIR'
 
"Kamuya zararlı olan iktidardır" diyen Halkevleri, açıklamanın devamında "2000'lerde, AKP'nin iktidar olduğu günden itibaren; 'kamu' adına ne var ise tahrip ederek uyguladığı neoliberal programa 'kamu yararı'nı temel alarak karşı çıkmış, halkın hakları için mücadele etmiştir. Bugün yaşadığımız ekonomik kriz, tahrip edilmiş ülkemiz iktidarın kamuya nasıl zarar verdiğini gözler önüne sermektedir" ifadelerini kullandı.
 
İtibarını ve gücünü halktan aldığını belirten Halkevleri, "kamu yararına çalışma" ilkesini de AKP iktidarının bahşetmediğini kaydetti. Halkevleri ayrıca, bu ilkeyi programının ve mücadelesinin temel prensibi haline getirdiğini vurguladı.
 
'BU KARAR, MÜCADELEMİZİ ETKİLEMEYECEK'
 
"Kamu yararına dernek statüsünün yasal olarak devam edip etmemesinin, Halkevleri'nin 'kamu yararına' halk için halkla birlikte mücadelesini etkilemeyecektir" denilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:
 
"Ancak; iktidar bu statüyü kaldırmayı bir saldırı aracına dönüştürdüğü, saldırının asıl olarak halkımıza, mücadele tarihine, değerlerimize yapıldığını, amacının halkı örgütsüz kılmak olduğunu çok iyi bildiğimiz içindir ki, 'kamu yararına dernek' statümüzü korumak için de sonuna kadar mücadele edeceğiz."
 
"Adalet mücadelesinin de, her koşulda hak aramanın da 'kamu yararı' gereği olduğunu bilerek" her türlü hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden Halkevleri, tüm üye ve yöneticileri ile dostlarına bu hukuksuzluğa karşı çıkmaya ve Halkevleri'nin 87. yıldönümü etkinliklerini büyük bir coşku ile örgütlemeye çağırdı.