20 Mayıs 2024 Pazartesi

Halkevleri Kadın Sekreteri Özberk: Erkeklerin de erkek devletin de uykuları kaçacak

Geçen bir yıl boyunca kadın ve LGBTİ+'lara yönelik saldırıların özsavunma hakkının meşruluğunu bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Halkevleri Kadın Sekreteri Şeyma Özberk; kadınların dayanışmadan, haklılığından ve özsavunmanın meşruluğundan aldığı güç ile 8 Mart'a gittiğini kaydetti. Özberk, "Biliyoruz ki kadınlar olarak birlikte mücadele ettiğimiz sürece erkeklerin de, erkek devletin de uykuları kaçacak" dedi.

Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve katliam günden güne artıyor. İktidarın kadın ve çocuk düşmanı politikaları ve söylemleri erkeklere yöntem gösterirken, erkek egemen sistemin sirayet ettiği yargı da kadın katillerini koruyarak gereken cesareti sunuyor.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne giderken sokakları terk etmeyen, saldırılara rağmen bir adım geri atmayan kadın örgütleriyle 2021 8 Mart'a nasıl yürüyeceklerini konuştuk. 

'FAŞİZM DÜZENİ EN ÇOK KADINLARI ETKİLEDİ'
Halkevleri Kadın Sekreteri Şeyma Özberk, 2021 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne pandemi koşullarında gidilidğini hatırlattı. Özberk, "Geçen yıl boyunca pandemi bahane edilerek artan sömürü ve faşizm düzeni en çok kadınları etkiledi" dedi.

'TÜM SALDIRILAR ÖZSAVUNMA HAKKININ MEŞRULUĞUNU KANITLADI'
Kadın emeği sömürüsü, kadın işsizliği ve kadın bedenine, haklarına saldırıların kat be kat arttığının altını çizen Özberk, "Ücretsiz emek sömürüsü iyice görünmez kılınmaya çalışılırken, getirilen aflar ile kadına yönelik şiddet failleri dışarı salındı. İstanbul Sözleşmesi'ne yapılan saldırılar ise kadın cinayetlerinin artmasına, LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemleri ile LGBTİ+'lar itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Gözaltılarda ve cezaevlerinde çıplak arama ile kadın bedeni sistematik olarak tehdit edilecek bir nesne haline getirildi. Bu saldırılar, bize  özsavunma hakkının meşruluğunu bir kez daha göstermiş oldu. Gerek kadına yönelik şiddet faillerini teşhir; gerek yaşama hakkımızı savunmak için, gerekse de bütün engellemelere rağmen birbirimizden güç alarak sokaklarda özsavunma hakkımızı tek bir ses olarak duyurduk" diye konuştu.

'BİRLİKTE MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Kadınların dayanışmadan, haklılığından ve özsavunmanın meşruluğundan aldığı güç ile 8 Mart'a gittiğini vurgulayan Halkevleri Kadın Sekreteri Şeyma Özberk, "Bizim bedenimiz, bizim kararımız diyerek faşist, erkek devlet karşısında kadınları, Halkevci kadınlarla birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Biliyoruz ki kadınlar olarak birlikte mücadele ettiğimiz sürece erkeklerin de, erkek devletin de uykuları çok kaçacak" diye konuştu.