19 Mayıs 2024 Pazar

Halkevleri HDP'yi destekleyecek

Halkevleri Eş Genel Başkanları Aktaş ve Günay, 24 Haziran seçimlerinde HDP'yi destekleyeceğini duyurdu. Aktaş ve Günay, Cumhurbaşkanı Adayı Demirtaş'ın da derhal serbest bırakılmasını istedi.
Halkevleri Eş Genel Başkanları Dilşat Aktaş ve Nuri Günay yazılı bir açıklamayla 24 Haziran seçimlerine ilişkin tutumlarını açıkladı.
 
24 Haziran’a giderken sokakta olacaklarını, Erdoğan iktidarının gayrimeşruluğunu teşhir edeceklerini belirten Aktaş ve Günay, tüm demokratik halk güçleri ile omuz omuza Erdoğan iktidarının muhalefete yönelik saldırı, baskı ve tehditlerinin bertaraf edilmesi için mücadele edeceklerini, 24 Haziran sonrasını da gören ortak mücadele zeminleri kurmaya çalışacaklarını belirtti.
 
"24 Haziran’da sandıkta halkın Erdoğan diktatörlüğünü reddetme iradesini göstermesi, AKP-MHP ittifakının geriletilmesi eşit, özgür, laik, barış içinde bir ülke kurma mücadelesini güçlendirecektir" diyen Halkevleri Eşbaşkanları, "Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimine giderken Erdoğan cephesini zayıflatacak, Erdoğan iktidarı karşısındaki halk iradesinin sandığa güçlü biçimde yansımasını sağlayacak bir tutum izlenmeli, Türkiye halklarının 'omuz omuza' direnme ve 'birlikte kazanma' iradesi güçlendirilmelidir" dedi.
 
ERDOĞAN'IN KAYBETMESİ İÇİN HDP'NİN BARAJI GEÇMESİ ÖNEMLİ
 
Erdoğan’ın Meclis’te kaybetmesi için HDP'nin barajı geçmesinin önemli olduğunun altını çizen Halkevleri, şunları belirtti: "HDP’nin baraj engelini aşması Meclis’te demokratik temsilden yana olan her Türkiyeli seçmenin sorumluluğu, AKP-MHP ittifakının Meclis çoğunluğunu almasının engellenmesinin ise temel koşuludur. Aksi takdirde AKP-MHP ittifakı mecliste çoğunluğu kazanarak moral ve siyasi üstünlükle cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine girecek, Kürt halkını dışlayan bu tablo Erdoğan iktidarı lehine bir durum yaratacaktır. Demokrasi güçleri bu ülkede geleceği, demokrasiyi, bir arada yaşamı, kardeşliği inşa etmeye dair iradesini göstermeli, Kürt halkının Meclis’te temsili sağlanmalıdır."
 
HDP'Yİ DESTEKLEYECEĞİZ
 
HDP'yi destekleyeceklerini duyuran Aktaş ve Günay, "Halkevleri, demokrasi mücadelesinin bir gereği olarak ve AKP-MHP ittifakının Meclis’te çoğunluk olmasını engellemek üzere barajı aşması için HDP’yi destekleyecektir" diye belirtti.
 
DEMİRTAŞ DERHAL SERBEST BIRAKILMALI
 
HDP adayı Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirten Aktaş ve Günay, "Demokratik muhalefetin içinden bir isim olarak Demirtaş’a verilen destek, milyonların temsilcisi olmasına rağmen siyaset yapma hakkının sınırlanmasında kendisini gösteren baskı siyasetine yönelik tepkiyi görünür kılacaktır" dedi.
 
Halkevleri Eş Genel Başkanları Dilşat Aktaş ve Nuri Günay, ikinci tura ilişkin ise şunları belirtti: "Seçim sürecinde, bugüne kadar çeşitli dönem ve gündemlerde Erdoğan iktidarına karşı mücadelenin içinde yer alan geniş demokrat halk kitlelerinin tutumlarında belirleyici olan CHP ve HDP temsilcileri de söylem ve pratiklerini belirlerken cumhurbaşkanlığı ikinci turunu ve Erdoğan iktidarına karşı verilmesi gereken ortak mücadeleyi göz önünde bulunduran ve halkın “birlikte kazanma” duygusunu büyüten bir sorumlulukla davranmalıdır.  Bu koşulda 24 Haziran-8 Temmuz sürecinin Erdoğan tarafından kirli araçlarla manipüle edilmesini engellemek, Erdoğan’ın karşısındaki demokrat adayı desteklemek üzere güçlü bir ortak tutum örgütlemek mümkün olacaktır. İkinci turun kazanılması ancak Erdoğan iktidarına 'hayır' diyen halk güçlerinin moralli ve sokak gücünü de elinde turan bir bütünlük sağlaması ile mümkündür."
 
HALK T A M A M LAYACAK!
 
Erdoğan'ın 7 Haziran seçim sonuçlarını tanımadığımı hatırlatan Aktaş ve Günay, "Mesele sadece sandıkta 'kazanmak' değil kazanımı yani halkın demokratik iradesini koruyabilmektir. 24 Haziran akşamı da halkın büyük çoğunluğunun kendisinin karşısında olduğunu gören Erdoğan iktidarının başvuracağı her tür hile, seçimi yok sayma, baskı ve anti-demokratik siyasi manevralarını da omuz omuza boşa çıkartmayı hedefleyen bir öngörü ve hazırlık ile davranmak, meydanı boş bırakmamak demokrasi güçlerinin sorumluluğudur. Halkevleri bu konuda üzerine düşen sorumluluğu alacaktır" dedi.