29 Mart 2024 Cuma

Halkevleri: Emekçiye ücretsiz aşı ve düzenli test yapılmalıdır

Halkevleri Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaptığı eylemde "Pandemi boyunca her emekçiye ücretsiz aşı ve düzenli test yapılmalıdır" dedi.

Halkevleri, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde "Pandemiyi sermaye için fırsata çeviremezsiniz. Hükümet istifa" şiarıyla basın açıklaması yaptı.

Eylemde basın açıklamasını okuyan Atike Eski, "Aylardır yaygın test talebine kulak tıkayan Sağlık Bakanlığı her geçen gün test kriterlerini değiştirdi. Başlarda temaslı hastalara da yapılan testler süreç ilerledikçe sadece ileri derecede belirti gösterenlere yapılmaya başlandı. Halk sağlığını hiçe sayanlar Saray için günlük 15 bin test ayırıyor. 40 bin Cumhurbaşkanı çalışanına düzenli test yapılıyor. Kendilerine test kiti varken halkın sağlığı hiçe sayıyorlar" diye belirtti.

Kış mevsiminin yaklaşması ile Covid-19 vakalarının hızla yükselişe geçtiği belirten Eski, "İktidar vakaları ve ölümleri gizlemeye çalışarak kendilerince süreci kontrol altında tutuyor ve gerçeği halktan gizlemeye çalışıyor. Pandemiye karşı halkın sağlığı için gerekli tedbirlerin uygulanmasını talep eden Türk Tabipleri Birliği iktidar tarafından hedef gösteriliyor. Sürü bağışıklığı politikası ile hiçbir önlem almayan iktidar, gerçeği açıklayan, halkın sağlığını savunan halkın doktorlarına saldırıyor, salgına karşı sağlık emekçileri ile birlikte çalışması gereken Sağlık Bakanlığı sağlık emekçilerinin seslerini duymuyor" dedi.

Eski, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mevsimsel değişiklikler başlamışken bilim insanları riskli grupta bulunanlar için grip ve zatürre aşısı olma çağrısında bulunuyor. Peki zatürre ve grip aşısı olabiliyor muyuz? Hayır olamıyoruz! İlk önce Aile Sağlık Merkezleri’nde sıraya girilen sistemde öncelik kronik hasta ve 65 yaş üstü insanlar. Geri kalanlara ise aşılar ücretli. Zatürre aşısının geçen sene ki fiyatı 340 lirayken bu sene herhangi bir fiyat açıklanmamış, aşı fiyatları özel hastanelerin insafına bırakılmış. 4 kişilik asgari ücretli bir ailenin bu aşıyı vurulası için ortalama 1300 lira harcaması gerekiyor. Sadece aşıya bin üç yüz lira veren bir işçinin ay sonunu nasıl getireceği iktidarın umurunda değil.

"Özel hastaneler ise bu süreçte hem zatürre hem grip aşılarını stoklamaya başladı. Kendisi de özel hastane sahibi olan Sağlık Bakanı’na soruyoruz kendi hastanenizde ne kadar aşı stokladınız? Hastanelerde stoklanan aşı sayıları ne kadar? Stoklanan bu aşılar Vip hastalara mı yapılıyor? Vip hasta tanımı nedir? Siz söyleyemiyorsanız biz söyleyelim ne olduğunu, zengine aşı var yoksul emekçilere aşı yok."

"Bakanın görevi; pandemi salgınına karşı halk sağlığını önceleyen, vatandaşların sağlıklı kalmasını önceleyen, insan neslinin sürekliliğini sağlayacak politikaları hayata geçirmek, hastalığı ortaya çıkaran nedenler ve bulaşı en aza indirecek halk sağlığı yararına politikalar geliştirmek ve bu alanda çalışma yürüten sağlık örgütleri ile birlikte bir salgına karşı politika  geliştirmek ve tedbirler alma, sağlığın kamulaştırılması için uğraşmaktır. Bakanlığın görevi özel hastanelere rant sağlamak değildir" diyen Eski, "Pandemi boyunca her emekçiye ücretsiz aşı ve düzenli test yapılmalıdır" çağrısı yaptı.