16 Mayıs 2024 Perşembe

Halk sağlığıyla oynayan Hakmar işçi düşmanlığına da devam ediyor

Son kullanma tarihi geçen ürünleri sattığı belgelenen Hakmar'a ceza kesilmesinin ardından patron faturayı işçiye kesti. Bir işçi daha Kod 46 ile işten çıkarıldı. Açıklama yapan Mağaza Market-Sen, işçilere örgütlenme ve birlikte mücadele çağrısı yaparken Hakmar'ı da uyardı. 

Mağaza Market-Sen'in çağrıları sonrasında Sakarya'da bulunan Hakmar mağazasında son kullanım tarihi geçmiş ürünlerin satıldığı belgelendi. Mağaza Market-Sen, Hakmar'ın faturayı işçilere keserek, Kod 46 ile işten atıllamasına ilişkin açıklama yaptı.

İşçilere zorla son kullanma tarihi (SKT) geçmiş ürün sattıran Hakmar'ın bir işçiyi daha işten attığı duyurulan açıklamada, "Sakarya Hakmar'da son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri rafa dizmeye zorlanan üyemizin, bu bahane edilerek Kod 46 ile işten atıldığını tüm kamuoyuna duyurmuştuk. #HakmaraGitme diyerek tüm yurttaşlara yaptığımız çağrı geniş yankı bulmuş ve onlarca Hakmar işçisi sendikamıza ulaşmıştı.

Yine üyelerimizin ve Hakmar işçilerinin bizlere verdiği bilgiler ile ‘Hakmar şubeleri denetlensin' çağrımızın da karşılık bulduğunu gördük. Bu işçilerin örgütlü gücünün, işlemesi gereken birimleri nasıl harekete geçirebildiğinin bir örneğidir" denildi.

Denetim yapılması ve ceza kesilmesi ardından Sakarya Bölge Sorumlusu Yakup Buladı'nın işçiler üzerindeki baskı ve mobbingi artırdığı söylenen açıklamada, "Ceza kesilen mağazada iki buçuk yıldır çalışan işçi, baskılar karşısında durumu Hakmar'ın insan kaynakları birimine bildirdi ve bölge sorumlusundan şikayetçi oldu. Tüm bu olaylar üzerine işçi, sessiz kalmadığı için Kod 46 ile işten atıldı" denildi .

Açıklamada, Hakmar'a şu uyarılar yapıldı: 
🔹 "Hakmar patronları; halk sağlığıyla oynamaktan, işçilere baskıyla SKT'li ürün sattırmaktan vazgeçeceksiniz.
🔹 Hakmar patronları; haksız yere işçileri işten atmaya, kıdem tazminatlarına el koymaya son vereceksiniz.
🔹 Tarım Bakanlığı; hiçbir boşluğa mahal vermeden tüm Hakmar şubelerini denetlemeye devam edeceksiniz.
🔹 Çalışma Bakanlığı; ‘istihdam' verilerinde bir sayı olarak gördüğünüz işçilerin haklarını koruyacak ve haksız yere işten atılan her bir işçi için soruşturma başlatacaksınız."