2 Mayıs 2024 Perşembe

Halk otobüsü şoförlerinden mobbinge karşı imza kampanyası

Halk otobüslerinin direksiyonuna takılan kamera ile şoförlerin her hareketi kayıt altına alınarak mobbinge uğruyor. Üstelik söz konusu sistem sesli komut verdiği için de kaza riskini artırıyor ve yolcularla şoförler arasında gereksiz tartışmalara neden oluyor. KATEŞ-SEN üyesi şoförler bu uygulamanın kaldırılması için imza kampanyası başlattı. 

Halk otobüsü şoförleri, araçlara yerleştirilen kamera sisteminin sürekli hata verdiğini, şoförler üzerinde baskı ve mobbinge neden olan sistemin yolcuları da tedirginliğin ettiğini, kaza riskini arttırdığını belirterek bir an önce kaldırılmasını istiyor.

İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi,  İETT'ye bağlı Halk Otobüslerinde şoförlerin denetlenmesi amacıyla yüz tanıma sistemiyle çalışan ve sesli ikazlar veren kamera sistemi yerleştirdi. Yerleştirilen kamera sisteminin yüz tanımada hata verdiğini, sürekli hatalı sesli ikazların şoförün aracı kullanmasını engellediğini belirten şoförler, dikkatlerinin dağıldığını ve yolcuların da tedirginliğine neden olduğunu belirterek kamera sisteminin kaza yapma riskini de arttırdığını vurguladı.

Hatalı çalışan sistem üzerinden raporlama yapılarak para cezası kesildiğini belirten şoförler üzerilerinde baskı ve mobbinge neden olan kamera sisteminin bir an önce kaldırılmasını istiyor.

Halk Otobüslerinde kullanılmaya başlanan ve şoförün tam karşısına yerleştirilen kamera sisteminin, yüz tanıma ve sesli ikaz sistemiyle çalıştığını, sürekli sesli ikazın şoförlerin dikkatini dağıtığını, sistemin sürekli hata verdiğini ve bazen şoförün aracı kullanmasını dahi engellediğini belirten Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN), bunun şoförleri olumsuz etkilediğini ve kaza yapma riskini arttırdığını belirterek kamera sisteminin ve kesilen para cezalarının kaldırılması için imza kampanyası başlattı.

Direksiyonun hemen önüne konulan bu kameraların altı binden fazla otobüse takılacağı duyuruldu. Kameraların hatalı çalıştığı ve çeşitli ve yanlış ikazlarda bulunduğunu belirten şoförler, uygulamanın zararlarını şöyle sıraladı:
🔹 "Kameralı sesli takip cihazı, biz şoförlerin tam karşısına (direksiyon arkasına) yerleştirildiğinden ve bizlerin her anını ve hareketini kayda aldığından, şoförleri sürekli taciz etmektedir. 
🔹 Bu cihazlarla bulunan yüz tanıma çoğu zaman şoförü tanımamakta, 'aracı kullanmaya yetkiniz bulunmamaktadır' diye uyarı vermektedir. Bu sesli uyarı yoluculara da ulaşmakta, şoförü ve yolcuları tedirgin etmektedir. 
🔹 Araç dikiz aynalarına bakarak yolun kontrolüün sağladığımız sırada, 'önünüze bakın' diye sürekli uyarı vermektedir. 
🔹 Her hareketimizde (yanağını kaşıma, esneme, boyun hareketi) sesli takip cihazı 'yorgunsunuz, mola verin' diye ikazda bulunmakta. Bu sesli ikazlarının iş içinde bir karşılığı yoktur, ayrıca bu uyarılar yolcuları da tedirgin etmektedir. 
🔹 Seyir halindeyken 'şoför mahalini terk etmeyiniz' diye uyarıda bulunmaktadır. Cihaz sağlıklı çalışmamakta, yanlış uyarılarda bulanarak şoförü rahatsız etmektedir."

İETT bu cihazlardaki kayıtlarla rapor ve cezalar kestiğini kaydeden şoförler, "Zaten tam çalışmayan ve genelde yanlış ikazda bulunan bu cihazlara bakıp para cezası kesmek, dürüstlük kuralına ve iş ahlakına aykırıdır" dedi. 

KATEŞ-SEN'de örgütlenme çağrısı yapan şoförler, söz konusu uygulamanın derhal kaldırılmasını istedi.