19 Mayıs 2024 Pazar

Halepçe'de katledilenler anıldı

Demokratik Öğrenci Meclisi, Halepçe Katliamı'nın yıldönümünde yaptıkları açıklama ile yaşamını yitirenleri andı.

Demokratik Öğrenci Meclisi, 16 Mart 1988'de dönemin Irak'ta Baas rejimi tarafından Halepçe şehrine atılan kimyasal bombalarla gerçekleştirilen katliamın yıldönümünde İstanbul Bakırköy'de bulunan Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, yaşanan katliama dikkat çekmek için beyaz tulumlar giyilerek, "1988'den 2022'ye kahrolsun faşizm ve kimyasal silahlar" pankartı açıldı.

Öğrenci Meclisi üyesi Doğukan Akbaba, 34 yıl önce Baas rejimi tarafından Kürt halkının katledilişine dikkat çekerek, o gün binlerce insanın hayatını kaybettiğini dile getirdi. Doğukan, "Elma kokusuyla ölen çocukların, analarının yaktığı ağıtlar, bugün yine Kürt'ün kulağında çınlamakta. Baas rejimiyle aynı zihniyete sahip olan faşist rejimler, bugün yine Kürt'e kimyasallarla saldırmakta, bedenini ve doğasını tek kurşun atmadan yok etmekte" dedi.

"Halepçe'den bugüne Kürdistan'da, Kürt'e soykırım yapma isteğinde olanlar, insan hakları gibi hiçbir evrensel kanuna uymamakta" diyen Doğukan, "Dünya da Halepçe'de olduğu gibi bugün de bu kimyasal saldırılara sessiz kalmaktadır. Kürdün ölümüyle mutluluk duyan herkesin sonu, Saddam'la aynı olacaktır ve Kürdün direnişi de Halepçe'den bugüne öfkeyle bilenip büyüyecektir" ifadelerini kullandı.

Açıklama, "Halepçe'yi unutma unutturma", "Kimyasal silahlar insanlık suçudur" sloganları ile sonlandı.