26 Nisan 2024 Cuma

'Haklarımızdan, hayatlarımızdan sokaklardan vazgeçmiyoruz'

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi üyeleri, "Haklarımızdan, hayatlarımızdan, sokaklardan vazgeçmiyoruz, geçmeyeceğiz" dedi, mücadele eden kadınların tutuklanmasını kınadı. Cinsel şiddete uğrayan Gökçen Ocak, eylemde adalet talebini yükseltti.

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, her ay olduğu gibi bir kez daha kadına yönelik şiddette karşı eylem yaptı.

Süreyya Operası önünde yapılan eylemde geçtiğimiz günlerde kocası tarafından katledilen Remziye Yoldaş için adalet istendi ve İstanbul Sözleşmesi'ni uygulanması için iktidara çağrı yapıldı.

"Erkek adalet değil gerçek adalet", "Erkek vuruyor, devlet koruyor", "Koruma, aklama, uygula", "Kadınlar artık susmayacaklar", "Kadınları değil katilleri yargıla" sloganları atıldı.

Eylemde ilk olarak geçtiğimiz günlerde eşinin amcasının şiddetine uğrayan Gökçen Ocak konuştu. Kocasının amcasının kendisini tacizde bulunduğunu anlatan Ocak, "Adalet için buraya geldim. 6482 sayılı yasa, İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı bugün bunları yaşamaya bilirdim" dedi.

Ocak, son sesine kadar şiddete karşı mücadele edeceğini vurguladı, dayanışma çağrısı yaptı.

Ardından Selvinaz Göçmez basın açıklamasını okudu. Erkek şiddetinin her yanı sarmışken devletin, pandemiyi fırsat bilerek erkekleri cesaretlendiren uygulamalarını sürdürdüğünü söyledi.

"Kadınlar pandemi ile mücadele ederken aynı zamanda devletin cesaretlendirdiği erkeklerle de mücadele etmek zorunda bırakıldı" diyen Göçmez, kadınların aynı evde yaşamak zorunda kaldığı erkeklerin her türlü şiddetine maruz kaldığını belirtti. Katil, tacizci, tecavüzcü erkekleri sokağa salan devletin kadınları bu erkek şiddetinden koruyan yasaları uygulamak yerine İstanbul Sözleşmesi'nden de çıkmayı planladığını hatırlatan Göçmez, yasalar uygulanmadığı için Remziye Yoldaş'ın katledildiğini kaydetti.

Remziye'nin de bir çok kadın gibi koruma kararına rağmen korunmadığı için katledildiğini ifade eden Göçmez, "Biz artık katledilen kadınlar için adalet istemek değil, kadınların katledilmemesini istiyoruz. Kısacası yaşamak istiyoruz" dedi.

"Bizler kadına yönelik şiddetin artık savaş boyutunu aldığını, devletin de bu savaşta erkeklerin yanında olduğunu biliyoruz" diyen Göçmez, mücadele eden kadınların hedef alındığını söyledi. Son olarak SKM MYK Üyesi Çiçek Otlu'nun da olduğu kadınların tutuklandığını hatırlatan Göçmez, "Kadın kadının yurdu olduğu inancımızla her bir kadın için mücadele ederken tüm kadınlar için mücadele ettiğimizi biliyoruz. Bunun için haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" şeklinde konuştu.

BEKSAV bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Tiyatro İmge, bir öz savunma hikayesi olan "Meyrem" adlı oyunu sergiledi. Oyun çevredekiler tarafından ilgiyle karşılandı ve dakikalarca alkışlandı.