9 Mayıs 2024 Perşembe

'Haklarımız ve hayatlarımızı insafınıza bırakmayacağız'

İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu, Kadıköy'de kadın katliamlarını protesto etti. Direnişleriyle erkek egemen devletin uykularını kaçırmaya devam edeklerini haykıran kadınlar, haklarından da yaşamlarından da vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu, Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk ve katledilen tüm kadınlar için eylem yaptı. 

Kadıköy'deki Eminönü İskelesi önünde yapılan eyleme Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Özgür Genç Kadın (ÖGK) üyeleri, "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Kadınlar birlikte birlikte güçlü", "Yaşamak istiyoruz" sloganları, alkış ve zılgıtlarla geldi, kadın katillerinin fotoğraflarını taşıdı.

Eylemde, "Aylin Sözer, Selda Taş ve Vesile Dönmez isyanımızdır" pankartı açıldı, "İstanbul Sözleşmesini uygula", "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Yaşamak istiyoruz" dövizleri taşındı.

KADIN KATİLLERİNİ KORUYAN DEVLET TEŞHİR EDİLDİ
HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu ve SKM Genel Sözcüsü Deniz Aktaş'ın katıldığı eylemde Musa Orhan ve Zaynal Abarakov gibi kadın katillerinin, çocuk istismarcılarının serbest bırakıldığı belirtilerek, sistematik şiddete karşı özsavunmasını kullanan Nevin Yıldırım'ın hala tutuklu olduğu vurgulandı.

Kadınların değil tecavüzcülerin, katillerin, çocuk istismarcılarının ve nefret cinayeti işleyenlerin uykusuz kalmasını istediklerini haykıran kadınlar, zılgıtlarını yükseltti. 

'SADECE BİR GÜNDE 4 KADIN KATLEDİLDİ'
Açıklama yapan Eylem Saruca, kadınların eşit, özgür ve adil bir yaşam mücadelesi büyüdükçe, erkek egemen sistemin saldırılarla kendisini örgütlediğini söyledi. Saruca, "Her gün artan kadın cinayetleri haberleri ile uyanırken, erkeğe cesaret veren erkek devlet İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatmak bir yana, İstanbul Sözleşmesinden geri çekilmeyi tartışmaya devam ediyor. Cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmamasının bedelini kadınlar yaşamlarıyla ödüyor. Sadece dün 4 kadın katledildi" dedi.

'KADINLARIN DİRENİŞTEKİ ISRARI UYKULARINIZI KAÇIRACAK'
Kadınların asıl katillerinin devlet ve yargı olduğunu ifade eden Saruca, hakları ve yaşamları için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Saruca şöyle devam etti: "Sayısal verilerle kadına yönelik şiddeti manüple etmekten vazgeçin, 'aile düzeni' adı altında kadınlara rol biçmekten vazgeçin, erkekleri kışkırtmaktan ve yanlarında durmaktan vazgeçin. 6284 ve İstanbul Sözleşmesini etkin uygulatarak yükümlü olduğunuz sorumlulukları yerine getirin.

Çünkü kadınlar vazgeçmeyecek. Evde, sokakta, fabrikada, AVM'de, okulda, yaşamın her alanında yaşamak ve yaşatmak, bir kişi daha eksilmemek için mücadele etmeye devam edecek. Çünkü kadınlar haklarını ve hayatlarını sizin insafınıza bırakmayacak. Çünkü kadınların taşan sabrı ve direnişteki ısrarı uykularınızı kaçıracak."

Eylem, "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin jiyan azadî", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Travestiyeyiz buradayız alışın, alışın biz buradayız" sloganları, alkış ve sloganlarla sona erdi.