19 Nisan 2024 Cuma

Hakkari'de yürüyüşe polis saldırısı: Çok sayıda gözaltı

Hakkari'de tecride karşı kent merkezinde onlarca kişi tarafından yapılmak istenen yürüyüşe polisin saldırısında çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı açlık grevindeki DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve cezaevindeki tutuklulara destek için Güven’in eylemin 100. günü olan 15 Şubat’ta, bölgedeki 15 kentten Diyarbakır’da yürüyüşler planlamıştı. "100. gününde Leyla’ya, tecridi kırmaya" sloganıyla organize edilen bu yürüyüşlerin ayaklarından biri olan Hakkari’de, yapılan planlama doğrultusunda yürüyüşe başlamak isteyen partililer polis engeli ile karşılaştı. 
 
Yapılacak yürüyüş öncesinde sabah saatlerinden itibaren kentin bir çok noktasında polisiye önlemler alındı.
 
BİNADAN ÇIKTIKLARI SIRADA ÖNLERİ KESİLDİ
 
Hakkari Milletvekili Sait Dede, Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, HDP İl Örgütü Eşbaşkanları Sinan Kaya ve Zeynep Kaya, Hakkari Belediyesi Eşbaşkan Adayları Cihan Kahraman ve Seher Kadiroğlu Ataş, Çukurca Belediyesi Eşbaşkan Adayları Hividar Ertunç ile Ebubekir Kanar’ın da bulunduğu kalabalık partili grubu ise, parti binasından çıktıkları esnada polis tarafından önleri kesilerek durduruldu.
 
Yapılmak istenen yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirten polislere HDP’liler itiraz etti. Yürümeye kararlı olduklarını belirten grupta yer alan milletvekilleri Dede ve Aydeniz, binadan çıkarak ilerlemeye başladı. Beberaberlerindeki partililer de onları takip etmeye başladı. Ancak polisler bu kez önlerine kalkanlarla barikat kurdukları HDP’lilerin yürümesine engel oldu.
 
GÖZALTILAR VAR
 
Yaşanan tartışma üzerine partililere müdahale eden polisler, HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Sinan Kaya, Çukurca Belediyesi Eşbaşkan Adayı Abubekir Kanar ile birlikte Emine Armut, Hasan Engin, Emin Ertuş, Kenan Kaya’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
 
Milletvekilleri Aydeniz ve Dede’nin polis ablukasına alınan parti binası önündeki bekleyişleri hala devam ediyor.