3 Mayıs 2024 Cuma

Hakkari'de halk sokağa döküldü, AKP'li çeteler halka ateş açtı

Van'da halk iradesine kayyum atanmasına karşı Hakkari'de halk sokaklara döküldü, AKP'li çeteler ise halkın üzerine ateş açtı. Hakkari merkez ve mahallelerinde binlerce kişi taşlar ve havai fişeklerle direnirken, askerler polisle sokağa inerek halka saldırdı.

Van'da büyükşehir belediye eşbaşkanlığına seçilen Abdullah Zeydan'a mazbata verilmeyerek halkın iradesinin gasp edilmesine karşı Hakkari'de halk sokağa döküldü.

Hakkari'de çarşı merkezinde binlerce kişi, "Abdullah Zeydan onurumuzdur" sloganıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Halk, AKP İl Başkanı Zeydin Kaya aleyhine de sloganlar attı. Eylem giderek tüm sokaklara yayılırken, Zeydin Kaya'nın yakınları, AKP'li çeteler sokağa inerek halkın üzerine ateş açtı.

Gençler, havai fişekler ve taşlarla AKP'li çetelere yanıt verdi. Özel harekat polisleri ve askerler ise şehrin merkezine inerek tazyikli su, gaz bombaları ve plastik mermilerle halka saldırdı. Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi polis işkencesine maruz kaldı, gözaltına alındı.

Yüksekova'da ise Yeşildere, Dizê, Orman ve Cumhuriyet mahalleleri ile şehrin en işlek caddelerinde gençler sokaklara döküldü. Sık sık "Bijî serok Apo" sloganları atan gençler, ateş yakarak yolları trafiğe kapattı. Polisler, burada da gençlere gaz bombaları, ses bombası, plastik mermi ve tazyikli suyla saldırdı, halk taş, havai fişek ve şişelerle karşılık verdi.

Yüksekova'da ara sokaklarda devam eden eyleme müdahale eden polis çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.