6 Mayıs 2024 Pazartesi

Hakkari'de halk madene karşı 4 gündür eylemde

Kavaklı köyündeki maden faaliyetiyle yaşam alanlarının ve doğanın tahrip edildiğine dikkat çeken halkın başlattığı nöbet eylemi dördüncü gününde sürüyor. Kavaklı halkının direnişine diğer köy ve ilçelerden de destek veriliyor.

Hakkari'nin Kavaklı köyünde 2007 yılından bu yana madencilik faaliyeti sürüyor. Sedex Resources Maden Şirketi tarafından başlatılan çalışmaların durdurulmasını isteyen halk, 22 Nisan'dan bu yana nöbet eylemi başlattı.

Maden sahasının bulunduğu, Çukurca ilçesine ulaşımın sağlandığı karayolu üzerindeki köprüde devam eden eylem 4'üncü gününe girdi. Hem Hakkari Valiliği hem de maden şirketinin yetkilileri ile görüşen Kavaklı köyü halkı, taleplerinin karşılanmadığını aktardı. Köylülerin bölgedeki nöbet eylemi devam ederken, jandarma ise bölgede yoğun önlem aldı.

Yaklaşık 100 kişilinin katıldığı nöbet eylemine, Hakkari'nin ilçelerinden halk da katılarak destek veriyor.

Kavaklı köyü mera alanlarında bulunan maden ocağı faaliyetinin derhal durdurulmasını isteyen halk ayrıca şu talepleri dile getirdi: "Maden ocağının çevreye verdiği zararlar tazmin edilsin. Köylülerin yaşam alanları eski hale getirilerek maden faaliyetinin yarattığı tahribat ortadan kaldırsın. Bölgede yeniden ağaçlandırma yapılsın."