18 Mayıs 2024 Cumartesi

Hakkari, Van, Urfa ve Adana'da açlık grevi başladı

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde başlattığı açlık grevine Hakkari, Van, Urfa ve Adana'da destek geldi.
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde başlattığı açlık grevine Hakkari, Van, Urfa ve Adana'da destek geldi.
 
VAN
 
Van'da HDP il binasında düzenlenen açlık grevi eylemine HDP Van milletvekilleri Muazzez Orhan ile Murat Sarısaç, HDP, DBP, TJA, DTK il örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı. Eylemde "Leyla Güven haklıdır, tecrit son bulmalıdır" pankartı açıldı.
 
Eylem öncesi konuşan HDP Van milletvekilleri Muazzez Orhan, Leyla Güven'in 7 Kasım'da son görülen duruşmasında kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek demokratik siyasi mücadele verdiğini açıkladığını belirtti. Orhan, "Hepimiz biliyoruz ki HEP ile başlayan HDP ile Türkiye'de tüm demokratik hakların, halkların taleplerini dile getiren herkese karşı bir yönelim ve sindirme politikası sürdü. O günden bugüne bir şey değişmedi. Milletvekillerimiz, yöneticimiz, parti üyemiz ve binlerce insanımız düşüncelerinden ötürü tutukludur. Bir kez daha söylüyoruz, siyasi tutsaklar onurumuzdur. AKP hükümetinin Allahın lütfü olarak değerlendirdiği 15 Temmuz'u Kürtlere yönelik savaş gerekçesine dönüştürmüştür" dedi.
 
Orhan, "Bir Kadın olarak, bir Kürt bireyi olarak tecridi kabul etmeyerek süresiz-dönüşümsüz açlık grevine girdi. Bizde bu onurlu duruşundan dolayı kendisini selamlıyor ve yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Destek amacıyla burada iki günlük açlık grevine başlıyoruz. Umuyoruz ki sesimiz duyulur, Sayın Öcalan üzerinde ki mutlak tecrit son bulur ve demokratik siyasetin önü açılarak Kürt sorunu demokratik yollarla çözülür. Bugün Van Belediyesi'ne kayyım atanmasının da 2. yıl dönümü. Birçok belediyemiz gasp edilerek kayyım atandı. Belediyelerimizin gasp edilmesini de buradan kınıyoruz" diye belirtti.
 
HAKKARİ
 
Hakkari'de HDP milletvekilleri Nuran İmir ile Sait Dede'nin de aralarında bulunduğu HDP ve DBP il ilçe örgütleri, DBP Hakkari İl binasında iki gün sürecek açlık grevi eylemine başladı. 
 
Burada konuşan Sait Dede, Leyla Güven'in rekor bir oyla Hakkari'den milletvekili seçildiğini hatırlatarak şunları dile getirdi: "Normalde seçilenlerin yargılanması durdurulup derhal salıverilmesi gerekirken Leyla Güven'e ayrı bir hukuk uygulandı. Devlet kendi anayasasına uymamış oldu. Anayasa'nın 83. Maddesi ortadayken, emsal kararlar ortadayken ne yazık ki seçilen yer Hakkari ve seçilen kişi Leyla Güven, parti ise HDP olunca farklı bir uygulama ile karşı karşıya kaldık. Tabi biz bunun bağımsız bir yargı kararı olmadığını, siyasi bir karar olduğunun farkındayız. Biz de Hakkari halkı olarak Leyla Güven'in taleplerinin arkasındayız. Tecrit derhal kaldırılmalı ve Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşturulması gerekiyor. Tecrit son bulana kadar bundan sonrada bu tür eylemlerimiz devam edecektir."
 
Ardından söz alan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise "Leyla'nın eylemi katliamlara, tutuklamalara ve soykırımlara karşı bir eleştiridir. Ağırlaştırılmış tecrit Kürt diline, kültürüne ve değerlerine karşı yapılmış bir saldırıdır. Amaç Kürt halkının bu ilkelerini ortadan kaldırmaktır. Soykırımcı zihniyeti ancak barış ve demokrasi eylemlerini başlatarak yok edebiliriz. Kürt halkının mücadelesi Sayın Abdullah Öcalan'ın ideolojik mücadelesi ile başladı. Bu mücadele yıllardan beridir aralıksız devam etmektedir. Sayın Leyla Güven`in başlatmış olduğu eylem onurlu ve kutsaldır. Biz başlatmış olduğu eylemi ve duruşunu selamlıyoruz. Leyla Güven başlatmış olduğu açlık grevi ile bizleri mücadele alanlarında direnmeye davet etmiştir. Başlatmış olduğu bu mücadeleye sahip çıkmak hepimizin temel sorumluluğudur. Amed, Adana, Urfa, Van ve Hakkari`de olmak üzere bir çok kentte destek eylemlerimiz olacaktır. Bu süre zarfında halkımızla bir araya gelip eylemini daha da güçlendireceğiz. Buradan başta Hakkari halkı olmak üzere bütün halkımızı eylemimize destek vermeye davet ediyoruz. Bizler mücadele ederek bu zihniyetin duvarlarını yıkabiliriz. Yaşasın halkımızın haklı mücadelesi" diye kaydetti.
 
URFA
 
HDP Urfa İl Örgütü de Leyla Güven'e destek amacıyla il binasında açlık grevi başlattı. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, DBP İl Eşbaşkanı Bekir Karageçili, HDP Haliliye İlçe Eşbaşkanı Mahmut Memitanlı, MEYADER Temsilcisi ve Urfa Barış Annesi Hedlê Oğur ve Barış Anneleri Hazal Çam ile Selvi Üstünç'ün katıldığı eylem, yapılan açıklamayla başladı.
 
Leyla Güven'i selamlayıp yanında olduklarını söyleyen HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Öcalan'a uygulanan tecritle, barışın ve ortak yaşamın tecrit edildiğini ifade etti. Güven'in talebinin talepleri olduğunu dile getiren Sürücü, Öcalan üzerindeki tecridin son bulmaması durumunda eylemlerin farklılaşarak devam edeceğini kaydetti.
 
ADANA
 
HDP Adana İl Örgütü, Leyla Güven'e destek amacıyla 2 günlük açlık grevi başlattı. Parti binası önünde yapılan açıklamaya, HDP'li vekiller Remziye Tosun, Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda partili ve kurum temsilcisi katıldı. Eylem sırasında Güven'in fotoğrafının olduğu "Leyla Güven haklıdır, tecrit kalkmalıdır" yazılı pankart açıldı.
 
HDP İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, Öcalan'ın Ortadoğu başta olmak üzere hakların ortak mücadelesini esas alan fikirlerinin saldırılara hedef olduğunu ifade etti. Tural, "Sayın Öcalan'ı İmralı Adası'na hapseden kapitalist güçler, Türkiye'ye de tabiri caizse gardiyanlık rolünü vermiştir. Dolmabahçe Mutabakatı'nın yok sayılması ve sürecin bozulması, Öcalan'ın kırılamayan etkisine ve onun öncülüğünde gelişen demokratik inşa sürecine yönelik esaslı bir saldırıdır.Bunun için diyoruz ki; rehin tutulan Leyla Güven'in Sayın Öcalan için başlattığı açlık grevi eylemi haklı bir eylemdir ve talebi bizim talebimizdir. Bunun için diyoruz ki; Leyla Güven haklıdır, tecrit son bulmalıdır. Onun bu talebi bizim de talebimizdir. Öcalan'ın üzerindeki mutlak tecrit bir an önce son bulmalıdır" dedi.