2 Temmuz 2024 Salı

Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe gazetecilerle buluştu

Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe, İstanbul'da basın emekçileriyle buluştu. Hakkari valisinin AKP için ev ev gezerek oy istediğini hatırlattı. Kayyum darbesinin kendisi şahsında Hakkari'de kadınların seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesi anlamına geldiğini de ekleyen Tekçe, mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. 

Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul İl Örgütü yönetiminden oluşan heyet, emek barış ve demokrasi güçleri ve demokratik kitle örgütleriyle bir dizi temaslarda bulunacağı program kapsamında Şişli'deki 78'liler Girişimi'nde basın emekçileriyle buluştu.

DEM Parti Parti Meclis (PM) üyesi Aylin Hacaloğlu, Sivas Katliamında yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başladı. Hacaloğlu, kayyum darbesine karşı mücadele çağrısı yaptı.

TEKÇE: HAKKARİ VALİSİ, EV EV GEZEREK AKP İÇİN OY İSTEDİ
Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe, kayyum darbesinin ilk Hakkari'de denendiğini söyledi ve sebebini şöyle açıkladı: "Hakkari daha önceki seçimlerde üçte üç yaptı. Bunu bilen devlet, seçim öncesinde AKP'lilerle birlikte Valiyi de yanlarına alarak yer yer halka rüşvet vererek, bazı yerlerde de halkı tehdit ederek halkın iradesini ipotek etmek istedi. Vali AKP'lilerle tek tek evleri gezerek AKP için oy istedi. Tüm bu uygulamalara ve baskılara rağmen halk iradesini ortaya koydu. AKP iktidarı halkın iradesine saygı duymayarak kayyum atadı. Tabii halk buna tepki gösterdi ve mücadele etmeye devam ediyor. Aynı şekilde Türkiye halkları da burada birçok yerde eylem ve etkinlik düzenleyerek bizlere destek oldu."

'İSTANBUL'DAN HAKKARİ'YE YÜRÜYÜŞ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tekçe, İstanbul'a gelmesinin nedenine ilişkin "Türkiye'de antidemokratik uygulamalara karşı en çok ses çıkaran İstanbul'dur, bu yüzden buraya geldim. Özellikle demokrasi güçlerine ve dünyaya sesimizi duyurmak için geldik. İktidarın kayyum rejimine son vermek için İstanbul ve Türkiye halklarıyla birlikte mücadele etmek istiyoruz. Bu gaspçı ve hırsız rejimi kabul etmediğimiz söylemek istiyorum. Belediyeler halkın evidir. Halk evine, partisine sahip çıkıyor. Aynı şekilde İstanbul'dan Hakkari'ye uzanan bir yürüyüş gerçekleştirildi. Bu bizler için çok önemli" dedi.

'HAKKARİ'DE KADINLARIN SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ ELİNDEN ALINMASI'
Türkiye'de yaşanan bu hukuksuzluğa karşı kimsenin sessiz kalmaması gerektiğini dile getiren Tekçe, "AKP iktidarının hukukta çifte standart uyguladığını görüyoruz. Eğer belediye eşbaşkanları hakkında bir karar varsa meclis üyelerimizden biri seçilirdi. Ama devlet bunu yapmak yerine kayyım gasbını tercih etti. Yaşanan hukuksuzluk sadece bunlarla sınırlı değil. Ben Hakkari Belediyesi'nin kadın eşbaşkanıyım. Kayyum atanması hem benim hem de Hakkari'deki kadınların seçme seçilme hakkının ellerinden alınması anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.