19 Nisan 2024 Cuma

Hacı Lokman Birlik'i öldüren polisler hala görevde

Şırnak'ta polisin vurduğu ve cansız bedeni zırhlı araç arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik'in soruşturma dosyası 6. savcıyı bekliyor. Üzerinde 3 yıla yakın süre geçmesine rağmen dosyada bir ilerleme kaydedilmezken, suçu işleyen polisler hala görevde.
Şırnak'ın Dicle Mahallesi'nde 3 Ekim 2015'te polis tarafından vurulduktan sonra hastaneye götürülmek yerine yaralı halde öldürülen ve cansız bedeni akrep tipi zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenen Hacı Lokman Birlik'e ilişkin soruşturma dosyasında bir ilerleme kaydedilmedi. Birlik'in öldürülmesinin üzerinden yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma henüz tamamlanmadı. Dosyada bugüne kadar 5 savcı değişti.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; şuan Şırnak Cumhuriyet Başsavcı Vekilinin elinde bekleyen soruşturma dosyası adli tatilin sona ermesinin ardından kente atanacak yeni savcıya devredilecek.
 
POLİSLER HALA GÖREVDE
 
Birlik'in aile avukatları, ateş eden polisler hakkında "Kasten öldürmek", zırhlı araçla sürükleyenler hakkında ise "Kişinin hatırasına hakaret etmek" ve "Görevi kötüye kullanmak"tan suç duyurusunda bulunmuştu. Avukatlar, olayı gören diğer polisler hakkında ise "İşlenen suçu bildirmemek", "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarını işledikleri gerekçesiyle şikayette bulunmuştu. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı ise 6 polis hakkında sadece "Kişinin hatırasına hakaret etmek" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Ancak dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Görevden men edildi" iddiasında bulunduğu 6 polisin farklı Emniyet Müdürlükleri'nde görevde olduğu ortaya çıktı.
 
Savcılığın ifadelerini almasını istediği 6 polisin ifadesi 6 ay sonra alınırken, Birlik'in cenazesinin sürüklenmesi kararını veren ve ortaya çıkan telsiz kayıtlarında adı geçen polislerin de sadece kimlikleri belirlendi. Ancak ifadeleri alınmadı.
 
DOSYA SÜRÜNCEMEDE
 
Telsiz kayıtları, görüntüler ve sanıkların belirlendiği dosyada iddianame hazırlanmazken, şu anda Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı'nın yerine vekaleten bakan Başsavcı vekili görevi "vekaleten yürüttüğü" için yeni başsavcının gelmesini bekliyor.
 
Dosyanın avukatları, soruşturmanın üzerinden geçen zaman itibari ile dosyanın sürüncemede bırakılmak istendiğini belirtiyor. Avukatlar, dosyada ilerleme kaydedilmemesinin Türkiye yargı sisteminin cezasızlık politikaları sonucu olduğunu dile getiriyor. Avukatlar, gelecek 6. savcının dosyayı objektif ele alarak, faillerin hak ettikleri cezanın alması için çaba harcamasını umduklarını ifade ediyor.