6 Mayıs 2024 Pazartesi

Haber-Sen: TRT'de artan cemaat yapılanması kabul edilemez

Haber-Sen, düzenlediği basın toplantısıyla AKP'nin kadrolaşma politikalarının hedefi olan TRT'de şeriatçı çeteleri öven kişilerin yönetici yapıldığına dikkat çekti.

Basın, Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'ndaki (TRT) cemaatçi yapılanmaya tepki göstermek amacıyla sendikanın genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. "TRT'yi cemaatlere ve tarikatlara teslim etmeyeceğiz" pankartı asılan toplantıda basın metnini Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan okudu.

BALCAN: KİRLİ ELLERİNİZİ TRT'DEN ÇEKİN
TRT'nin kurum dışından yapılan atamalarla iktidarın kanalı haline getirildiğini söyleyen Balcan, özellikle son dönemde tarikatlarda yetişmiş kişilerin yönetici yapıldığına dikkat çekti. Radyo Dairesi Başkanlığına getirilen Hamit Yaz'ın şeriatçı çeteleri öven sosyal medya paylaşımlarını hatırlatan Balcan, "Bir süre önce Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden TRT Diyarbakır Müdürlüğü'ne atanan Hamit Yaz'ın, açıkça tarikatları ve şiddeti övdüğü ortadadır. Yaz'ın, Diyarbakır'da görev yaptığı süre içinde sosyal medya hesabı üzerinden de cihatçıları öven ve destekleyen paylaşımlarda bulunmaya devam ettiğini görmekteyiz" dedi. Balcan, Yaz'ın teşhir edilmesi sonrası ilgili sosyal medya paylaşımlarını sildiğine dikkat çekti.

Yaz'ın AKP'li çok sayıda milletvekili, parti yöneticisi, kayyumluk da yapan valilerle bir araya geldiğine işaret eden Balcan, şöyle devam etti: "Kuruma personel alımında güvenlik soruşturmaları yapılırken, emekçiler sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle hiç yoktan terörist ilan edilirken, kurum yönetimlerine laiklikten uzak, cemaatçi kişiler yönetici yapılmaktadır. Halkın TRT'sinde bu kabul edilemez. Ülkenin resmi yayın kanalı, kamu hizmeti yayıncılığı yapmakla görevli TRT'den kirli ellerinizi çekin."

YEŞİL: EŞİT, NİTELİKSEL KAMUSAL HİZMET İÇİN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
KESK Eş Genel Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, halka hizmet etmesi gereken TRT'nin ülkedeki ayrımcı, ötekileştirici, halkları, kültürleri yok saymasının ve cemaatlere yuva yapılamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yeşil, sorunun kaynağı olarak 6 yıldır süregelen sivil darbeyi işaret etti ve şöyle devam etti: "Olağanüstü hal (OHAL) koşulları, kamuya atamalarda güvenlik soruşturması ve arşiv taramasıyla elemeleri yaparak, AKP'nin kadrolarıyla doldurmaktadır. Kamuoyunda silahlarla, makineli tüfeklerle poz veren kamu emekçilerini ve idarecilerini görüyoruz. Bunlara dair hiçbir soruşturmanın açılmadığını görüyoruz. TRT'de yapılmak istenen şey neye hizmet ediyor?"

AKP'nin kadrolaşma sürecine tepki gösteren Yeşil, "Usulüne uygun şekilde bu alanda yetkin, kamu hizmeti sunacak kişilerin atanmasının önündeki engellemeler kaldırılmalıdır. TRT ve tüm kamu kurumlarında eşit, nitelikli kamusal hizmetin hayata geçmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.