19 Mayıs 2024 Pazar

Haber-Sen: TRT artık fiilen şirket oldu

TRT çalışanları, TRT'nin son yasal düzenleme ile tamamen "tek adamın kontrolü"ne girdiğini belirtti. TRT'nin özerk bir kurum haline getirilmesini isteyen Haber-Sen üyeleri, TRT kasasına giren her bir kuruşun nereye nasıl harcandığının hesabının verilmesini istedi.
Basın, Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), 'TRT'de tek ses, tek renk değil kamu hizmeti yayıncılığı istiyoruz' şiyarıyla basın açıklaması düzenledi. 
 
Haber-Sen'in İstanbul TRT Müdürlüğü önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasına KESK, DİSK, TMMOB, TTB, UNI, EFJ, IFJ'nin yanı sıra Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası da destek verdi. 
 
Haber-Sen 5 nolu şube sekreteri Deniz Salman; anayasada ve yasada özerk ve tarafsız bir kamu hizmeti yayıncısı olarak tanımlanan TRT'nin, son yapılan yasa değişikliği ile tek adamın kontrolüne girdiğini ifade etti. 
 
Salman; "Özellikle seçim döneminde çok daha açık biçimde görüldüğü üzere tarafsızlığını yitiren, fiilen iktidarın yayın organına dönüştürülen TRT, 703 sayılı KHK ve sonrasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile hukuken de kamu hizmeti anlayışıyla hizmet sunması gereken bir yayın kurumu olmaktan çıkarıldı. 703 sayılı KHK ile TRT’de emekliliğe teşvik ve “İstihdam Fazlası Personel”in diğer kamu kurumlarına gönderilmesinin yolu açıldı" diye aktardı.
 
TRT'nin kapatılmadığını, küçültülmediğini ve özelleştirilmediğini söyleyen Salman, “ 'İstihdam Fazlası Personel' yaftasıyla deneyimli, bilgili, birikimli TRT emekçilerine 'ya emekli ol ya da diğer kamu kurumlarına git' denilerek baskı kuruluyor. Ve şu anda yaklaşık 1800 kişi bu baskılar karşısında emekliliğini isteyerek yıllarını verdikleri kurumlarından, mesleklerinden koparıldı" diye aktardı.
 
TRT EMEKÇİLERİ TEHDİT EDİLİYOR
 
Tüm baskılara karşı kurumlarına, mesleklerine sahip çıkan TRT emekçilerinin tehdit edildiğini belirten Salman, "Emekli olmayanların, diğer kamu kurumlarına gönderilmeyenlerin, TRT’de kadrolu çalıştırılmayacakları, ‘Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Personel’ olarak istihdam edilecekleri söyleniyor. Buna karşın Salman; "Deneyimli, birikimli, yılların habercileri, yayıncıları ve sanatçıları hangi devlet kurumuna gönderilebilir? Habercilere, televizyonculara, radyoculara, sanatçılara başka devlet kurumlarında hangi işi yaptırılacak?" sorularını yönelterek  "TRT’deki uygulama birikim, deneyim, uzmanlığın yok sayılması; meslekleri ellerinden alınan haberci, televizyoncu ve radyocuların hiçleştirilerek, sürgün edilmesidir" diye konuştu.
 
TRT ARTIK TEK ADAM KONTROLÜNDE
 
Uzun yıllardan beri kamu hizmeti yayıncılığından giderek uzaklaşan TRT'nin, artık fiilen şirket olduğunun altını çizen Salman; "703 nolu OHAL KHK’sı ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile TRT fiilen şirkete dönüştürüldü. Bir zamanlar Yönetim Kurulu’nun toplumun farklı kesimlerinin temsilcilerinden oluştuğu; bununla da yetinilmeyip Danışma Kurulları ile çok sesli, çok renkli yayıncılık için çaba harcanan TRT, artık tek adamın kontrolüne sokulmuştur" dedi. 
 
Salman, 15 günde bir yapılan TRT Yönetim Kurulu toplantılarının ‘üç ayda bir’ şeklinde düzenlemesiyle amaçlananın da kurumun, yönetim iradesi sakatlanarak tek adamın kararlarını onaylayan notere dönüştürülmesi olduğunu söyledi. Salman şunları söyleri: "Dahası, şirket kurma, satın alma ve ortak olma düzenlemesi genişletilmiş ve TRT’nin tüm işlerinin şirketler aracılığı ile yapılmasının önü açılmıştır. Bununla da yetinilmeyip TRT ve TRT’nin kurduğu, satın aldığı, yüzde 1 payla ortak olduğu tüm şirketler, Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarıldı."
 
TRT'NİN SORUMLULUĞU HALKA KARŞIDIR
 
TRT'nin halka karşı sorumlu olduğunun altını çizen Salman; "Kamu hizmeti yayıncılığı misyonunu üzerinde taşıyan TRT’ye, bu ülkede yaşayan, elektrik faturası ödeyen, satın aldığı cihaz başına bandrol bedeli veren tüm vatandaşlarımız, yayın bedeli adı altında kaynak sağlamaktadır. Gelirlerinin yüzde 80’inden fazlası halktan toplanan TRT, öncelikle halkındır ve kamu hizmeti yayıncılığı yapmak, halka hizmet etmek zorundadır. Tek sorumluluğu halka karşıdır." dedi 
 
Haber-Sen 5 nolu Şube Sekreteri Deniz Salman sözlerine devam etti: "11. Kalkınma Planı çerçevesinde hazırlanan “Kamuda İnsan Kaynakları Çalışma Raporu”nda kamuda istihdam şekli olarak önerilen ‘Özel Hukuk Hükümleri’ne göre istihdam, TRT’de uygulanmaya başlanmıştır ve tüm kamu emekçilerine yaygınlaştırılması gündemdedir. TRT açıktır ki bir pilot uygulamadır. Bu nedenle TRT’de yaşanan tasfiyelerin, dönüşümün, şirketleşmenin durdurulması toplum yararına, kamusal hizmet ve kamucu anlayışın korunması adına kritik bir eşiktir."
 
Haber-Sen adına konuşan Salman, taleplerini şu şekilde sıraladı:
-Anayasa ve yasasında belirtildiği üzere özerk ve tarafsız bir kurum olmasını, kamu hizmeti anlayışı ile yayın yapmasını,
-Kasasına giren her kuruşun nereye, nasıl harcandığının hesabının verilmesini,
-İstihdam Fazlası Personel var denilmesine rağmen, lağvedilen bakanlıklardan ve diğer kurumlardan TRT’ye geçişlerin nedenlerinin açıklanması,
-Çalışanlarının zorla emekli edilmesi, İFP (İstihdam Fazlası Personel) adı altında başka kurumlara gönderilmesi,
-Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Personel gibi yeni istihdam şekilleriyle güvencesiz bırakılması uygulamalarına son verilmesi, çağrısı yapıyoruz.