19 Mayıs 2024 Pazar

Haber-Sen: PTT'de Cumhurbaşkanlığı genelgesi uygulansın

PTT yönetiminin haksız ve hukuksuz uygulamalarına ilişkin basın açıklaması yapan Haber-Sen, PTT'de Cumhurbaşkanlığı genelgesinin uygulanmasını istedi.

Haber-Sen, PTT yönetiminin haksız ve hukuksuz uygulamalarına karşı basın toplantısı düzenledi.

Haber-Sen Genel Merkez binasında düzenlenen toplantıya KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de katıldı. Basın toplantısında konuşan Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, "Pandeminin ülkemizde 3. dalgasının pik yaptığı ve çok zorlu bir süreçten geçtiğimiz bu günlerde özellikle ek önlemlerin alınması gerekmektedir. Her geçen gün meslektaşlarımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz" dedi.

Gerekli tedbirlerin alınmaması risk grubunda yer alan PTT emekçilerini olumsuz etkilediğini belirten Balcan, "Çünkü PTT işyerlerinde (şube ve dağıtım merkezlerinde) işlem yaptıran yurttaşların yarattığı yoğunluk ve bu yoğunluktan kaynaklı sosyal mesafenin oluşamaması yine işlem yaptıran yurttaşların yaş ortalamasının yüksek olması, virüsün PTT emekçilerine ve yurttaşlara bulaşma olasılığını arttırmaktadır. Virüsün bazı PTT emekçilerinde görülmesi, PTT emekçileri yoluyla topluma yayılma riski taşıyacağına dair öngörümüzü doğrular niteliktedir" ifadelerini kullandı.

İlk günden beri temel taleplerinin PTT personelinin de Cumhurbaşkanlığı Genelgesindeki maddelerini PTT'de uygulanması yönünde olduğunu söyleyen Balcan, "Maalesef PTT Yönetimi Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde belirtilen tedbirlerin bir kısmına uymamakta, bir kısmına ise çalışanların aleyhine olacak şekilde değiştirmektedir" diye kaydetti.

Özellikle PTT'nin çıkardığı genelgede bazı maddelerin uygulanmasını idari amirlerinin yetkisine bırakması yerellerde farklı uygulamalara ve çeşitli problemlere sebep olduğuna dikkat çeken Balcan, "Sendikamıza idari izin konusunda farklı uygulamalara rastlandığı, idari izin hakkı olanlara izin verilmediği bilgisi gelmektedir. İdari iznin Başmüdürlükler tarafından farklı uygulanması nedeniyle çalışanların sağlıkları tehlikeye atılmakta, iş barışı bozulmaktadır. Bu nedenlerle; Biz KESK/Haben-Sen olarak hükümete ve PTT Genel Müdürlüğüne sesleniyoruz; PTT çalışanları ve yurttaşları koruyacak bir dizi acil önlemlerin alınması zorunludur" diye konuştu.

Balcan taleplerini şöyle sıraladı:
🔹08.30-16.00 saatleri arasında düzenlenen mesai uygulamasının Cumhurbaşkanlığı Genelgesine uygun hale getirilmesi, kronik hastalığı olan, engelli ve hamile (24 haftadan küçük hamilelikler de dahil) tüm kamu emekçilerine yorumlanmaya açık olmayacak netlikte idari izin hakkı tanınmalıdır.
🔹PTT işyerlerine girişlerde ateş ölçümü uygulaması denetlenmeli, HES Kodu sorgulaması yapımalı, aynı zamanda alınan tedbirler gevşetilmeden daha da sıkılaştırılmalıdır.
🔹PTT'de çalışan kamu emekçileri acilen aşılanmalı, düzenli aralıklarla test yapılmalıdır.
🔹PTT şubeleri geçici olarak kapatılmadır.

Ardından söz alan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de riskin her geçen gün artığını söyleyerek, "İşçiden emekçiden yana her hangi bir sosyal güvence sağlanmadı. Önümüzdeki dönem çok yoğun işçi çıkarmalarla karşı karşıya kalabiliriz. Sağlık emekçilerinden sonra en riskli gruplardan bir tanesi de PTT emekçileridir. Biz başından beri yaşamak ve yaşatmak istediğimizi söylüyoruz. Bir an önce söylenen tedbirler alınmalı" ifadelerini kullandı.