29 Mart 2024 Cuma

Haber-Sen, PTT emekçilerinin sürgün edilmesini protesto etti

Haber-Sen, Covid-19 sürecinde PTT çalışanlarına uygulanan baskı ve sürgünlere ilişkin birçok ilde eş zamanlı basın açıklamaları yaparak protesto etti.

PTT'de çalışan Haber-Sen üyesi emekçiler hem pandemi süreciyle mücadele ederken hem de kurum tarafından baskı ve sürgünlere maruz kaldı. Haber-Sen, birçok ilde düzenlediği eylemlerle yaşananları protesto etti.

ANKARA
Haber-Sen Ankara'da Tüm Bel-Sen Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısına Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Yaşar Polat ve Haber-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Sadık Canyurt katıldı. Basın toplantısında konuşan Haber-Sen Genel Başkan Musa Özdemir, salgın boyunca PTT emekçilerinin çalıştığını belirterek, salgına rağmen 11 PTT çalışanının sürgün edildiğini ifade etti.

Haber-Sen üyelerinin, Dünya Küresel Sendikalar Birliği'nin altına imza attığı şartların yerine getirilmesini talep ettikleri için sürgün edildiğini söyleyen Özdemir, "Bir soruşturma ihtimali bile gündeme getirilmemiş, böylece savunma haklarını kullanmalarının önüne geçilen üyelerimiz iki kere mağdur edilmişlerdir. Oysa PTT Genel Müdürlüğü, İdari Konsey Başkanlığını yürüttüğü Dünya Posta Birliği'nin altına imza attığı aynı belgedeki koşulları yerine getirmemekle kalmamış, Anayasamıza ve diğer ulusal mevzuatımıza aykırı olarak üyelerimizi cezalandırmıştır" dedi.

Sürgünlerin "insanlık suçu" olarak tanımlayan Özdemir, sendikal örgütlenmeye ve demokratik hak mücadelesine yönelik bu darbeyi asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Özdemir, "Emekçilerin taleplerini dillendirenlerin ve sendikal mücadele yürütenlerin sürgün edilmesi, diğer emekçilere de verilen bir mesajdır: ‘Size verilenle yetinin, fazlasını istemeyin, yoksa siz de sürgün edilirsiniz.' Mesaj gayet açıktır, Anayasal hak olan sendikal örgütlenme özgürlüğü engellenmek istenmektedir" diye konuştu.

Sürgünlere karşı destek çağrısında bulunan Özdemir, şunları söyledi: "Tekrar altını kalın bir biçimde çizerek söylüyoruz; Bu asla kabul edilemez. Şube yöneticilerimizin ve üyelerimizin sürgünlerinin durdurulmasını ve yeniden eski görev yerlerine dönmelerini talep ediyoruz. Bugün burada bir kez daha yüksek sesle ifade etmek istiyoruz; yöneticilerimize ve üyelerimize dönük yapılan bu işlemler sürgündür ve tüm PTT çalışanlarına bir gözdağı niteliğindedir. Buradan PTT Genel Müdürlüğü'nü uyarıyoruz. PTT yönetimi insanlık suçu olan sürgün uygulamasından vazgeçmelidir. Sürgün kararları derhal iptal edilmelidir. Aksi takdirde Türkiye'nin dört bir tarafından, sürgünlerin olduğu illerde (Diyarbakır, Giresun, İzmir, İstanbul) başlatacağımız yürüyüşle Ankara'da, PTT Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi gerçekleştireceğiz. " 

Sürgün kararları iptal edilene kadar tüm meşru haklarını sonuna kadar kullanacaklarını kaydeden Özdemir, tüm emekçileri ve Türkiye kamuoyunu bu demokratik ve meşru taleplere destek olmaya davet etti.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Haber-Sen Şube Başkanı ve Şube Sekreteri'ne "şirketin itibarını zedeleyici hareketlerde bulundukları" iddiasıyla sürgün, kınama ve maaş kesimi cezası verilmesine ilişkin Posta işleme Merkezi Müdürlüğü (PİM) önünde açıklama yapıldı. 

"Anayasal hak ve sendikal örgütlenme özgürlüğü engellenemez, sürgün kabul edilemez" pankartının açıldığı açıklamada Şube Mali Sekreteri Serhat Oktay konuştu.

Oktay, sendikal mücadele hakkı çerçevesinde yaptıkları basın açıklamaları ve PTT emekçilerinin düzeltilmeyen olumsuz çalışma koşullarına ilişkin gerçekleştirdikleri sosyal medya etkinliği sonrasında üyelerinin sürgün edildiğini değindi. Oktay, "Bir soruşturma ihtimali bile gündeme getirilmemiş, böylece savunma haklarını kullanmalarının önüne geçilen üyelerimiz iki kere mağdur edilmişlerdir" dedi. Oktay, "PTT emekçilerinin taşıdığı her gönderinin yanında alın teri, özveri ve sevgi vardır. Pandemi sürecinde sendikamız tarafından verilen mücadele; her gönderiye eklenen alın teri, özveri ve sevginin yanına virüsün de eklenmemesi içindir. O nedenle bu mücadeleye, toplumun her kesimi tarafından destek sağlanmalıdır. PTT emekçileriyle birlikte eşleri ve çocukları da sürgün edilmiş, onların da çalışma, eğitim ve sağlık hakları ihlal edilmiştir. Böylece mağduriyetler katlanarak artmıştır" ifadelerini kullandı.

Yapılan sürgünlere karşı seslerini daha gür çıkaracaklarının altını çizen Oktay, "Sürgünler tüm PTT çalışanlarına bir gözdağı niteliğindedir. Buradan PTT Genel Müdürlüğünü uyarıyoruz: Türkiye'nin dört bir tarafından başlatacağımız yürüyüşle Ankara'da PTT Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi gerçekleştireceğiz. PTT Yönetimi insanlık suçu olan sürgün uygulamasından vazgeçmelidir. Sürgün kararları derhal iptal edilmelidir. Sürgün kararları iptal edilene kadar tüm meşru haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Tüm emekçileri ve Türkiye kamuoyunu bu demokratik ve meşru taleplere destek olmaya çağırıyoruz" diye seslendi.

İSTANBUL
Haber-Sen İstanbul şubeleri de sürgünlere karşı Sirkeci'de bulunan PTT Başmüdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. "Önlem alın dedik. Sürgün edildik" pankartının açıldığı açıklamada "Sürgünler durdurulsun", "Evde hayat PTT'de sürgün vardır", "Sürgün insanlık suçudur" dövizleri taşındı. 

Haber-Sen 4 Nolu Şube Başkanı Gülseren Güngördü, sürgünlerin Anayasal hak olan sendikal örgütlenme özgürlüğünü engellenmeye yönelik olduğunu ifade ederek bir an önce durdurulmasını istedi. Güngören, PTT Genel Müdürlüğünü uyararak, sürgünler konusunda her hangi bir adım atmaması dahilinde Türkiye'nin dört bir tarafından Ankara'ya yürüyüş düzenleyecekleri uyarısında bulundu.

ADANA
Adana'da ise sendika yöneticileri hakkında verilen sürgün, kınama ve maaş kesimi cezalarına dair Eğitim Sen binasında basın açıklaması yapıldı. Burada konuşan Haber-Sen 7 No'lu Şube Sekreteri Ahmet Aydoğan, Cemalpaşa Postanesi önünde yapmak istedikleri basın açıklamasının Adana Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin kentte dair 15 günlük eylem yasağını gerekçe göstererek engellenmesine tepki gösterdi.

Aydoğan, pandemi sürecinde kamu çalışanlarına yönelik tedbiri içeren Cumhurbaşkanlığı Genelgelerinin kapsamı dışında tutulan PTT emekçilerinin haftanın 7 günü, gece geç saatlere kadar çalışarak milyonlarca yurttaşa hizmet üretmelerinin ödülü olarak sürgün edildiğini ifade etti. Aydoğan, PTT yönetimine sürgün kararlarının derhal iptal edilmesi çağrısında bulundu.

MERSİN
Haber-Sen 7 No'lu Mersin Şubesi de BES binasında yapılan basın açıklaması ile sürgün kararlarına tepkin gösterdi. Şube Temsilcisi İbrahim Halil Ökden, pandemi sürecinde PTT Genel Müdürlüğü tarafından yeteri kadar tedbir alınmayarak hem PTT çalışanlarının hem de yurttaşların sağlığının tehlikeye atıldığını söyledi. Ökden, "Yöneticilerimize ve üyelerimize dönük yapılan bu işlemler sürgündür ve tüm PTT çalışanlarına bir gözdağı niteliğindedir" diyerek, sürgün kararlarının iptal edilmesini istediklerini dile getirdi.

DENİZLİ
Denizli'de Haber-Sen üyesi PTT çalışanlarının sürgün edilmesine ilişkin açıklama yapan Haber-Sen Ege Bölge Şube Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Eryiğit pandemi sürecinde çalışan ve çalışma şartlarının düzelmesi için mücadele eden PTT çalışanlarının sürgün edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Eryiğit, "Şube yöneticilerimizin ve üyelerimizin sürgünlerinin durdurulmasını ve yeniden eski görev yerlerine dönmelerini talep ediyoruz. Kurulduğu günden bu yana nitelikli kamusal hizmeti savunan Sendikamız Haber-Sen, haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı her koşulda mücadele etmiştir; bugün de bu mücadelesini sürdürmektedir. Özelleştirmeye, güvencesiz ve esnek çalışmaya, performans sistemine, liyakatsız atamalara yani çalışma hayatında iş barışını bozan tüm uygulamalara karşı sesini yükseltmiştir; bundan sonra da güçlü biçimde itirazını sürdürecektir" dedi.