5 Mayıs 2024 Pazar

Haber-Sen: Basın göstermelik sansür genelgesiyle susturulamaz

Haber-Sen, 29 Ocak'ta yayınlanan Basım Yayın Faaliyetleri genelgesine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, genelgenin çeşitli bahanelerle basın özgürlüğüne büyük bir saldırının talimatı olduğuna dikkat çekilerek, bu genelgeye karşı durması için tüm kamuoyuna çağrı yapıldı.

DİSK'e bağlı Haber-Sen, 29 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayınlanan Basım ve Yayın Faaliyetleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, genelge aracılığıyla RTÜK ve benzeri kurumlara doğrudan sansürü genişletme talimatı verildiği belirtilerek, "Buradan iktidarın, kendi çıkarına göre keyfi biçimde belirlediği milli ve manevi değerler, çocuk ve gençlerin korunması bahanesiyle basın özgürlüğüne bir darbe daha vurmaya hazırladığı gözden kaçmamaktadır" denildi.

İktidarın antidemokratik uygulamalarla ifade özgürlüğünü ve haber alma hakkını tehdit ettiğine işaret edilen açıklamada, saray medyasının şiddet ve düşmanlığı teşvik eden içeriklerinin ise denetlenmek bir yana teşvik edildiği ifade edildi.

"Hükümetin bizzat uyguladığı çalışma, eğitim ve kültür politikasıyla çocuk ve gençlerimizi baskı ve zorbalığa teslim eden ve yaşam hakkı dâhil en temel haklarını ellerinden alan genel yaklaşımı da genelgedeki amacın çocuk ve gençlerin korunması olmadığını göstermektedir" denilen açıklamada, iktidar yandaşı tarikatların yurtlarında yaşanan istismar ve şiddet vakaları ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekilinmesi hatırlatıldı.

Açıklamada, genelgenin hukuki belirliliği bulunmayan, öznel ve yoruma açık ifadelerden oluştuğu kaydedilerek, çeşitli bahanelerle medyada ağır sansürü getiren bu genelgenin yok hükmünde olduğu vurgulandı.

İktidarın daha önce RTÜK ve BİK gibi kurumlarla uyguladığı sansürü bu genelgeyle devam ettirerek muhalif basına bir sopa olarak kullanacağı belirtilen açıklamada, basın özgürlüğü için bu genelgeye karşı mücadele edileceği vurgulanarak, tüm kamuoyuna bu genelgenin karşısında durması için çağrı yapıldı.